Vierluik: Het wantrouwen van de boer
NMV herkent zich niet in kritiek van boeren
53,3 procent van de melkveehouders die meededen aan het online onderzoek geeft aan het helemaal eens te zijn met de stelling dat landbouworganisaties niet het juiste verhaal van de boer vertellen. 36,5 procent is het gedeeltelijk eens met deze stelling. „Dit trekken we ons aan, maar ik herken me er niet in”, zegt voorzitter van de NMV, Harm Wiegersma.
Geen signalen
Niet lang geleden hield NMV nog een algemene ledenvergadering. „Toen kregen we geen signalen van ontevredenheid.” De landbouworganisatie van Wiegersma doet er veel aan om het contact met de melkveehouder goed te houden. „We organiseren bijeenkomsten door het hele land. Maar de boeren met problemen die komen daar niet.” Hij wil zich na de onderzoeksresultaten beraden op een andere manier van communiceren. „Misschien moeten we starten met huiskamerbijeenkomsten. Dan kunnen we het gesprek nog beter aangaan, maar het kost wel meer tijd.”
Verdeeldheid
Hij verklaart de ontevredenheid van boeren over landbouworganisaties door hoeveelheid regels die zij op hun bord hebben gekregen. „Na het loslaten van de quotering is er zoveel regelgeving bij gekomen. Ze moeten overal aan denken. Maar door dat overheidsingrijpen heerst er ook verdeeldheid in de sector”, aldus Wiegersma. „Maar de boeren kunnen ons dat niet verwijten.”
LTO
De kans is groot dat de meeste deelnemers van het onderzoek tevens lid zijn van LTO Nederland, omdat het de grootste landbouworganisatie van Nederland is. Een woordvoerder van LTO verklaart de mogelijke reden waarom een groot deel van de boeren vinden dat niet het juiste verhaal verteld wordt. „ Nu de land- en tuinbouw vaker in de media onder het vergrootglas ligt, ontstaat bijna automatisch het beeld bij leden dat LTO’s meer met de vuist op tafel moeten slaan om het gelijk te krijgen en als dat, om welke reden dan ook, niet lukt, kan dat de ontevredenheid voeden.”
Maar kreeg LTO dan niet al vaker kritiek van haar leden? „Als we deze vraag met neen zouden beantwoorden, zeggen we in feite dat we niet luisteren naar de leden, niet betrokken zijn bij hun verhalen en vragen. Dat is dus niet zo. We zoeken actief ‘kritische leden op’, we hebben gesprekken met leden die hun lidmaatschap opzeggen en daar leren we van. We herkennen wel degelijk deze signalen, maar dat wil niet zeggen dat morgen de wereld er anders uit ziet. In onze organisaties kosten veranderingen vanwege het verenigingskarakter meer tijd.”
De landbouworganisatie gaat volgens de woordvoerder dan ook gebruik maken van de onderzoeksresultaten. „We gaan deze goed analyseren en ons voordeel mee doen. Hoe? Dat kunnen we nu nog niet beantwoorden. Het is hoe dan ook een waardevol onderzoek.”
Dit artikel vormt het vierde en tevens laatste deel van een vierluik over het gebrek aan vertrouwen van de boer in wetenschap, politiek en landbouworganisaties. Deze artikelen zijn gebaseerd op een onderzoek door Dagblad Trouw in samenwerking met vakuitgeverij Agrio en agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen.