Ministerie van LNV gaat fosfaatrechten over twee weken openbaar maken
Het ministerie vindt dat met de openbaarmaking van de relatie- en beschikkingsnummers toegang wordt verleend tot vertrouwelijke informatie van individuele boeren. 'Publicatie van bijvoorbeeld toegekende subsidies en productierechten, gegevens over mesttransporten; opgelegde bestuurlijke boetes en sancties en de betalingsgeschiedenis leiden tot onevenredige benadeling van melkveehouders', schrijft landbouwminister Piet Adema in het besluit.
Totale melkproductie 2015
Ook de totale melkproductie uit 2015 en de gemiddelde melkproductie per 2015 vindt LNV vertrouwelijke bedrijfsinformatie. 'De totale melkproductie in 2015 biedt inzicht in de totale productiecapaciteit van melk van het betreffende melkveebedrijf. Daarnaast kan met de gemiddelde melkproductie per melkkoe in 2015, in samenhang met de openbaar te maken dieraantallen, de productiecapaciteit van melkkoeien in relatie tot de productiecapaciteit van jongvee op het melkveebedrijf worden afgeleid. Daarmee bieden de gegevens over de melkproductie inzicht in het bedrijfsproces van de bedrijven', aldus Adema namens zijn ministerie.
De rechter oordeelde in 2012 al dat gegevens die inzicht bieden in de productiecapaciteit of de technische bedrijfsvoering vertrouwelijk zijn en dat deze daarom niet openbaar gemaakt hoeven te worden.
Concurrentienadeel
Het besluit van de minister om geen gegevens over de totale melkproductie en de gemiddelde melkproductie openbaar te maken, onderbouwt hij met dat deze gegevens inzicht geven in de specifieke bedrijfsvoering van een melkveebedrijf.
Adema vindt dat deze informatie 'bijzonder interessant' kan zijn voor een concurrent. 'Openbaarmaking van deze gegevens zal voor melkveebedrijven tot schade in de vorm van concurrentienadeel leiden. Het belang van de melkveehouders weegt daarom zwaarder dan het belang van openbaarmaking van de productiegegevens.'
Bezwaar
Het verzoek om de fosfaatrechten te publiceren, komt van een melkveehouder uit Saasveld (OV). Hij stelt dat het ministerie te veel fosfaatrechten heeft uitgegeven en wil daarom alle fosfaatrechten inzien om zo zijn bewering te kunnen controleren. Dit zorgde dit jaar al voor meerdere rechtszaken. In de laatste op 9 augustus stelde de rechter de melkveehouder gelijk. Het ministerie werd daarom gemaand om binnen zes weken de rechten publiceren. Deze datum liep tot 20 september. Op de laatste dag werd het besluit tot publicatie verder toegelicht.
In de periode van 23 augustus tot en met 5 september konden melkveehouders met fosfaatrechten bezwaar indienen tegen de openbaarmaking. Veertien boeren hebben dit gedaan. Zij vinden dat de gevraagde informatie gedeeltelijk of helemaal niet openbaar mag worden gemaakt.
Privacy
Meerdere melkveehouders merken op dat werk en privé op landbouwbedrijven door elkaar lopen en vinden daarom dat de beschikking op grond van de AVG niet openbaar gemaakt mogen worden. Adema begrijpt dit, maar noemt publicatie onvermijdelijk. Adema: 'Toch moeten ook gegevens waarmee individuele bedrijven kunnen worden geïdentificeerd, openbaar worden gemaakt. Een melkveebedrijf stoot emissies uit, zoals stikstof en fosfaat. Daarom is de locatie waar een melkveebedrijf is gevestigd, een emissiegegeven. Gelet op artikel 5.1, lid 7, van de Woo worden emissiegegevens, en dus ook locatiegegevens van melkveebedrijven, openbaar gemaakt.'
Misbruiken informatie
Ook de vrees van melkveehouders dat actiegroepen of activisten de gegevens gaan misbruiken voor afpersing of vervelende publiciteit, kan het ministerie niet tegenhouden tot publicatie. 'De melkveehouders hebben een gevaar voor de veiligheid of dreigende sabotage niet voldoende aangetoond of aannemelijk gemaakt', concludeert de bewindsman.
Naar de rechter
Derde belanghebbenden, bijvoorbeeld melkveehouders, die de publicatie toch nog tegen willen houden, kunnen alleen nog naar de rechter gaan om een voorlopige voorziening aan te vragen. Daarmee kan publicatie nog uitgesteld worden. Gebeurt dit niet, dan worden de fosfaatrechten over twee weken gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.
'Niet tevreden'
Gerard Jagers, de melkveehouder uit Saasveld die openbaarheid van de gegevens eiste middels een Woo-verzoek, is niet tevreden met de uitspraak.
„Nee, ik ben niet tevreden. Op de eerste plaats is er namelijk tóch informatie zwartgelakt. Dat was niet de afspraak. En op de tweede plaats is er wéér twee weken uitstel. Pas over 14 dagen komt de informatie online. In plaats van vandaag.”
Jagers verwacht nu dat bodemprocedures zullen volgen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Rijksoverheid