Achterhoekse buurtbewoners bang voor CO2-opslag uit mest
De biovergistingsinstallatie in kwestie staat op industrieterrein Hofskamp Oost in Varsseveld. In 2013 werd uitgegaan van de opslag van 98 ton CO₂. Maar in de nieuwe in 2017 afgegeven vergunning mag nu 150 ton koolstofdioxide worden opgeslagen. Hier is volgens de buurt geen nieuw veiligheidsonderzoek voor uitgevoerd. CO₂ is in tegenstelling tot het biogas dat hier geproduceerd wordt, een onbrandbaar gas.
Buurt wil onderzoek
De buurtprotesten richten zich evenwel op de CO₂-opslag. ‘Als een van de opslagtanks explodeert kunnen er doden vallen in een cirkel tot meer dan een kilometer rondom de mestvergister' zo hebben buurtbewoners berekend volgens de Gelderlander. De buurt wil echter een nieuw onderzoek omdat de situatie door de uitbreiding met circa 50 procent van de opslagcapaciteit ‘sterk veranderd is'.
Dierlijke mest
In de betreffende co-vergister van Agrogas wordt jaarlijks 100.000 dierlijke mest van circa tachtig boeren verwerkt en 40.000 ton organisch afval verwerkt tot biogas. Daarmee kunnen ongeveer 5.000 huishoudens van gas worden voorzien. De brandweer schreef in 2013 in een veiligheidsrapport dat bij een calamiteit 'tot op 170 meter van de risicobron dodelijke slachtoffers worden verwacht'. Dit scenario heeft overigens een reëel risico, namelijk ‘door een lekkage van het onbewerkte en brandbare biogas'.
Volgens een woordvoerder van Agrogas voldoet hun installatie volgens de vergunningsaanvraag van 2017 aan de modernste veiligheidsvoorschriften en doen ze er alles aan om de mest van de boeren zo veilig mogelijk te verwerken.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: De Gelderlander