Gelderland schrapt nog eens 1.500 hectare stikstofgevoelige natuur in Rijntakken
De grond die van de kaart wordt afgehaald, is natuurgrond en (agrarisch gebruikte) grond waarvan de provincie zeker weet dat het geen stikstofgevoelige natuur is. Dit betekent dat onder andere boeren makkelijker een natuurvergunning kunnen aanvragen. Het is al de derde keer dat er stikstofgevoelige natuur is verwijderd. In juni 2021 werd circa 2.000 hectare geschrapt op basis van natuuronderzoek. In mei 2022 kon er vervolgens nog eens ruim 600 hectare weggehaald worden op basis van veldonderzoek uit 2021.
Het afgeronde veldonderzoek van dit jaar gaat over de percelen in Natura 2000-gebied Rijntakken. In 2021 onderzocht Gelderland vooral intensiever gebruikte graslanden. Door het grote aantal percelen en het late hoogwater in de zomer van 2021, konden niet alle percelen bezoeken en beoordelen. In 2022 zijn daarom de resterende graslanden bezocht. Hiermee is het veldonderzoek afgerond.
Gelderland begon in 2021 met onderzoek naar agrarische percelen die in het rekenprogramma Aerius zijn aangeduid als stikstofgevoelig, nadat uit onderzoek van onder meer STAF en Agrio bleek dat er agrarische percelen zijn aangewezen als stikstofgevoelig. Hierover zijn ook Statenvragen en Kamervragen gesteld. De provincie beheert de kaarten waarop stikstofgevoelige natuur in Aerius is aangegeven. Met deze kaarten wordt via het programma van het RIVM berekend of er stikstofeffecten op stikstofgevoelige natuur zijn, en of er dus een vergunning nodig is.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Gelderland