Pilot voor extra wateraanvoer uit Regge naar Notter, Rectum en Ypelo gestart

Bij de proef zal gedurende de wintermaanden water vanuit de Regge in het gebied gepompt worden. In de kleinere watergangen en lagere percelen wordt het water zoveel mogelijk vastgehouden en in de bodem geïnfiltreerd. Waar nodig kan het water met (mobiele) pompen verder op de percelen en de kleinere watergangen gebracht worden.
De initiatiefnemers en melkveehouders Gerrit Lammers en Gerrit van der Kolk – in de streek bekend als Gerrit en Gerrit – over het belang van de nu officieel gestarte proef; „Als er onvoldoende neerslag van boven valt en het ondergronds wordt weggepompt, ontstaat er een tekort aan water. Daarom is het van groot belang om samen te werken en te zorgen dat er voldoende water beschikbaar is.”
Schade
De droogte in het gebied is een groot probleem. Volgens Gerrit Lammers is de grond er door de waterwinning van Vitens droger dan elders. „We ondervonden dat vooral in de droge zomers van afgelopen jaren. De schade die we opliepen was groter dan in landbouwgebieden buiten een grondwaterbeschermingsgebied.”
Lammers is afgelopen jaren al met meerdere plannen gestart zoals bijvoorbeeld het beregenen van zijn gewassen om de grondwaterkwaliteit te verbeteren. “Door grond nat te maken nemen de planten de voedingsstoffen sneller op. Dat doen planten op droge grond minder goed.” Zo verdwijnen er minder voedingsstoffen in de bodem en komen deze ook in mindere hoeveelheden in het grondwater terecht. “Dat is beter voor Vitens, maar ik kan ook optimaal gebruik maken van de voedingsstoffen.”
Compensatie
Ook collega-melkveehouder Gerrit van der Kolk weet alles van de waterproblematiek. Zijn tussen Wierden en Nijverdal gelegen melkveebedrijf bevindt zich op ruim een kilometer van Natura 2000-gebied het Wierdense Veld en middenin het waterwingebied. Samen met Gerrit Lammers richtte hij enkele jaren geleden de Water Werkgroep Wierden op om waterbedrijf Vitens meer rekening te laten houden met de belangen van agrariërs.
Van der Kolk en Lammers destijds; „Compensatie voor de droogteschade stond voor ons op nummer één, want Vitens krijgt het gewonnen water voor een koopje. Die vergoeding is ons gelukt. Samen sta je toch sterk.”
„Er moest ook wat veranderen in Wierden, anders blijft er geen boer over. Ons verdienmodel staat echt onder druk door meerdere oorzaken buiten ons om. Samenwerken op een lijn is voor ons het allerbelangrijkste, omdat we anders tegen elkaar worden uitgespeeld door de verdeel- en heerspolitiek vanuit bestuurlijk Den Haag. De boerenprotesten sinds 2019 sorteerden zeker effect, maar nu moeten we vanuit Wierden het goede voorbeeld geven.”
Plan uitgewerkt
De afgelopen jaren is het plan voor de wateraanvoer Notter door de boeren in overleg met de provincie Overijssel, Vitens, de gemeente Wierden, waterschap Vechtstromen en LTO Noord uitgewerkt. Vechtstromen heeft daarna een vergunning verleend. Aannemer van Heteren begon eind maart onder toezicht van het waterschap met de uitvoering. Na de levering van alle onderdelen en het afronden van de voorbereidende werkzaamheden kon op 11 juli het testen beginnen. De pompen draaiden toen enkele weken.
Met de proef willen de betrokken agrariërs en de andere instanties zich sterk maken voor een toekomstbestendig Notter, Rectum en Ypelo. Lammers en Van der Kolk; „Dit is van belang voor de toekomst van iedereen in de omgeving, zowel voor de boeren als voor de natuur.”
Dikke pluim
De Wierdense wethouder Gertjan ten Brinke (CDA) sprak van een mooi initiatief van de agrariërs uit de omgeving die een dikke pluim verdienen; „Als bestuur moeten we nauw samenwerken met deze agrariërs om kwesties als droogte en grondwaterstanden effectief aan te pakken.”
Als starthandeling van de driejarige proef mocht de tweejarige Nina Vosman met een druk op de knop de pompen aanzette. Dat deed ze in het bijzijn van bestuurders van de gemeente Wierden, de provincie, het waterschap, Vitens, LTO en de initiatiefnemers namens de landbouw uit het gebied.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Gemeente Wierden