Agrifoodmonitor: over deze sectoren zijn Nederlanders het positiefst
Nederlandse consumenten geven aan dat ze positief gestemd zijn over de Agri & Foodsector en de bijbehorende subsectoren. De tuinbouw en akkerbouw worden opnieuw het positiefst gewaardeerd. De melkveehouderij, de visserij en de Agri & Foodsector als geheel scoren bovengemiddeld. De pluimveehouderij en de varkenshouderij scoren minder dan de andere sectoren.
Scores dalen
In het rapport is te lezen dat alle sectoren wel een lagere beoordeling krijgen dan in 2021 en in 2022. Maar de waardering zit nog wel boven het niveau van 2018. De betrokkenheid en reputatie van de varkenshouderij, pluimveehouderij en visserij scoren sinds de start van de monitor lager dan andere sectoren.
Lees ook: Agrifoodmonitor: dierlijke producten favoriet, ook onder jongvolwassenen
De Agrifoodmonitor laat zien dat de maatschappelijke waardering voor alle agrarische sectoren nog steeds hoog blijft. Deze hoge waardering, en het besef bij consumenten van de rol de agrarische sectoren in het leveren van hoogwaardige voeding, onderstrepen volgens het rapport het belang van de voortdurende dialoog over maatschappelijke thema’s tussen boeren en tuinders en de samenleving.
Wat vinden jongvolwassenen?
Deze Agrifoodmonitor vergelijkt ook jongvolwassenen (18-35 jaar) met de gemiddelde consument. De monitor toont aan dat jongvolwassenen een plantaardiger eetpatroon met minder dierlijke producten, zoals vlees en melk, meer waarderen dan de gemiddelde consument. Ze vinden zo'n eetpatroon milieuvriendelijker, gezonder en ethischer. Toch kiezen beide groepen nog het meest voor dierlijke producten op hun bord. Ze kiezen er liever voor om de porties te verkleinen en/of vlees of vis met een keurmerk te kiezen.
Meer weten? Lees hier het hele rapport.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Agrio archief
Bron: Agrifoodmonitor