Waarde-Ring Overijssel vier keer uitgereikt
Met de Waarde-Ring worden de vier winnaars onderscheiden voor de manier waarop ze zich in zetten voor de verbinding tussen boeren en burgers. Dit is de tweede keer dat Overijssel de Waarde-Ringen uitreikt. Vorig jaar ontvingen Heleen Lansink, Geertjan Kloosterboer en Leon Ripperda een Waarde-Ring. De Waarde-Ring is een initiatief van de Dutch Food Week.
Gezonde bodem
Winny van Buuren heeft, samen met haar partner Arjen, een akkerbouwbedrijf aan de Zenderense Es in Borne. Ze werken samen met landgoed Twickel. ‘Een gezonde bodem en gezond voedsel nu en voor toekomstige generaties staat centraal in hun bedrijfsvoering. Dit doen ze door duurzaam agrarisch beheer met een positief effect op de biodiversiteit, de natuur en hun producten zoals havermout, speltbloem, roggebloem, volkorenmeel en parelgerst’, aldus de provincie Overijssel om haar een Waarde-Ring toe te kennen. De producten worden rechtstreeks aan consumenten en lokale bedrijven afgezet. ‘Winny van Buuren draagt actief bij aan kennisdeling en betrekken en verbinden mensen en collega boeren bij hun bedrijf’, vervolgt Overijssel. Dit doet ze onder andere door educatieve wandelingen en bijeenkomsten voor hun leden (vrienden van de Zenderense Es), het delen van kennis via social media, demonstraties voor collega-boeren en samenwerking met onderwijs.
Biologische stadsboerderij
Christian en Sanne Klein Koerkamp hebben in mei 2022 de nieuwe biologische stadsboerderij Heerlijkheid Linde geopend, vlak bij woonwijk De Vijfhoek in Deventer. Overijssel in een toelichting: ‘In samenwerking met Stichting IJssellandschap is na jaren van vernieuwende planmakerij hun boerderij werkelijkheid geworden. Dat is gebeurd met actieve betrokkenheid van bewoners uit de wijk en deskundigen. Christian en Sanne willen met hun boerderij de verbinding tussen stad en (boeren)land leggen en bewoners van Deventer de mogelijkheid bieden om het boerenbedrijf te beleven.’ Dit doen ze in de vorm van verkoop van eigen producten, het bieden van een speelplek voor kinderen, een uitrustplek voor volwassenen en het faciliteren van wandelingen en fietsroutes over hun landerijen.
Voorbeeldbedrijf
Stephan Rientjes is met zijn varkenshouderij met akkerbouwtak in Raalte een voorbeeldbedrijf voor de intensieve veehouderij. Overijssel: ‘Hij werkt maatschappelijk bewust door zijn eigen kringlopen te sluiten, Beter voor-vlees te leveren aan Albert Heijn, zelf energie op te wekken en op een aantal hectares agrarisch natuurbeheer toe te passen. Daarnaast gaat hij graag de dialoog aan met zijn omgeving.’ Dit doet Rientjes via Salland Boert en Eet Bewust, maar ook met zijn Zichtstal Pleegste die hij in 2021 geopend heeft voor publiek. Met verschillende informatieborden vertelt hij ‘The Pig Story’ en laat hij aan een breed publiek zien wat de varkenshouderij te bieden heeft. Sinds afgelopen jaar ontvangt hij veel verschillende groepen in zijn stal: wandelaars en fietsers, ouders met kinderen, onderwijs- en zorginstellingen en eerder ook al Henk Staghouwer, voormalig minister van LNV.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Provincie Overijssel