Overijssel wilde sneller duidelijkheid van Rijk over Programma Landelijk Gebied
Overijssel wil werken met een 3x3 aanpak. Deze houdt in dat het in de hele provincie geleidelijk een grondgebonden melkveehouderij wil realiseren binnen de kaders die het Rijk nog moet geven. Daarnaast wil het gebiedsgericht meerdere opgaves voor natuur, stikstof, water en natuur in de verschillende gebieden (veenweide, beekdalen, overgangsgebieden rond N2000-gebieden en GBDA-gebieden) combineren.
Concreter
Von Martels: 'Het is fijn om te merken dat het Rijk zeer te spreken is over ons ontwerp PPLG Overijssel. Ze waardeert het niveau van uitwerking, onze integrale aanpak en visie en de inspanningen van alle (gebieds)betrokkenen. Het Rijk vraagt in haar brief aan ons om duidelijker aan te geven wat waar en wanneer in onze provincie gaat gebeuren.'
Zo moet Overijssel beter aantonen hoe het aan de hand van de natuurdoelanalyses en de beheerplannen verslechtering van natuur gaat voorkomen. Ook moet de provincie in een volgende versie onderbouwen wat de verwachte emissiereductie van ammoniak is en hoe het de wettelijke doelstelelingen gaat behalen. Nu kan niet worden beoordeeld of de gehanteerde 5,3 kiloton ammoniak-reductieopgave overeenkomt met het getal uit de startnotitie ( 5,7 Kton).
PPLG
Elke provincie moest voor 1 juli 2023 een eerste conceptversie bij het Rijk indienen; het Provinciaal Programma Landelijk Gebied. In dat document staat beschreven staan hoe een provincie de doelen op het gebied van landbouw, natuur, water en klimaat gaat behalen en welke financiele middelen ze vanuit Den Haag nodig hebben uit het Transitiefonds. Deze kwam al meerdere keren in opspraak, omdat alle provincies veel meer geld vragen dan dat er beschikbaar was (24 miljoen) en omdat de Eerste Kamer wil wachten met de behandeling van de Wet Transitiefonds, waarmee de maatregelen voor de provincies gefinancierd worden.
Het ministerie heeft de plannen van alle twaalf provincies bekeken en de beoordeling teruggekoppeld aan de provincies. Alle twaalf provincies moeten de komende maanden aan de slag om zaken te verduidelijken en te concretiseren.
Duidelijkheid
Von Martels noemt het een complicerende factor dat het Rijk nog geen helderheid kan geven over de aangevraagde (financiële) middelen en de randvoorwaarden die zijn gesteld. 'We begrijpen dat die duidelijkheid pas door een nieuw kabinet gegeven kan worden en zodra een concretere versie van ons PPLG Overijssel op tafel ligt, maar hadden die duidelijkheid, samen met onze (gebieds)partners liever nu al gehad', aldus de gedeputeerde.
Minister van der Wal maakte deze week via een Kamerbrief bekend dat ze volgend jaar geld beschikbaar wil stellen voor het uitvoeren van maatregelenpakketten. Von Martels is blij dat er zicht is op concrete middelen voor 2024. 'We verwachten met de projecten verder te kunnen waar we mee bezig waren omdat daar energie zit bij de betrokken partners.'
Vragen
Overijssel vraagt 436 miljoen van het Rijk voor maatregelen waarmee het op korte termijn al gaat starten. Wat betreft de landbouw stelt Overijssel tien maatregelen voor op het gebied van natuurinclusieve landbouw en andere verdienmodellen (biologisch, agroforestry, andere teelten, omvorming naar een landgoed), KPI’s en meer weidegang en afwaardering ten behoeve van extensivering. Het prijskaartje: 119 miljoen euro.
Het ministerie is kritisch op deze maatregelen. 'Diverse maatregelen lijken een positieve maatregel te leveren aan het realiseren van de NPLG-opgaven, bij anderen is dit minder het geval. Er zijn vooral nog vragen over de onderbouwing, de concrete link per maatregel naar doelbereik en de gehanteerde systematiek voor afwaardering van grond.'
Daarnaast vraagt het Rijk of hiervoor geld uit het Transitiefonds nodig is. 'Verschillende voorstellen zouden via andere financiele regelingen kunnen worden gefinancierd. Daarom ontvangen we graag nadere toelichting.'
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Overijssel