Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen
Het gaat om 1.200 tot 1.500 hectare landbouwgrond in provinciaal eigendom waarvoor gebruikscontracten worden gesloten. Omdat beweiden nog wel mogelijk is, ontstaat door het bemestingsverbod een tijdelijke reductie van stikstofemissie. Deze ruimte kan door de provincie worden ingezet bij PAS-melders.
Overijssel verwacht dat het juridisch mogelijk is om af te zien van handhaving bij deze veehouders, omdat de gevolgen voor de natuur door de uitstoot van de PAS-melders, worden gecompenseerd door vermindering van de deposities door het bemestingsverbod. In meerdere rechtszaken is in 2023 deze redeneerlijn op basis van de mitigatie toegepast. De procedure is nog niet ten einde en een uitspraak van de rechter is er nog niet. Deze wordt begin 2024 verwacht.
Consequenties
Het besluit heeft financiƫle consequenties, omdat pachtgronden met een bemestingsverbod minder pachtopbrengsten opleveren en de beheerkosten stijgen. Deze extra kosten zullen voor 2024, net als in 2023, in het programma PAS-melders ondergebracht worden. Het Rijk heeft aangegeven dat ze geen mogelijkheid ziet de lasten van 2023 achteraf te vergoeden. Voor de te verwachten lasten in 2024 is Overijssel vooraf met het Rijk in overleg gegaan. De minister heeft aangegeven de ambitie te steunen om tot financiering over te gaan. Dekking moet nog gevonden worden en Overijssel is in afwachting van schriftelijke bevestiging.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Overijssel