Natuurinclusief: duurzaam denken én doen
De landbouw in Nederland en zeker in Gelderland als grootste (landbouw)provincie, staat voor grote uitdagingen. De woorden die daarbij horen zijn inmiddels wel bekend: emissies als stikstof, maar ook methaan en CO2 moeten omlaag. De biodiversiteit moet worden verbeterd. De kwaliteit van grond- en/of oppervlaktewater moet in een aantal gebieden omhoog. De waterkwantiteit baart tot zorgen, nu de zomers als gevolg van klimaatverandering langdurig droog verlopen. En de lat qua dierenwelzijn wordt steeds hoger gelegd.
Boeren met perspectief
Hoe ga je als boer daar nu mee om? Dat vraagt natuurlijk beleidsmatig om integrale en concrete duidelijkheid over de doelen. En eerlijk is eerlijk: dat is er nog niet (helemaal). Maar de richting is wel glashelder: het moet duurzamer. En natuurinclusief boeren is een belangrijke, perspectiefvolle, duurzame richting in denken en doen!
Nu denk je misschien: ook zo’n vaag en uitgemolken woord, een containerbegrip. Maar het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland (gefinancierd door de provincie Gelderland, ondersteund en uitgevoerd door partners als onder andere LTO Noord, Natuur & Milieu Gelderland, de drie Gelderse agrarische collectieven, etc.) laat zien dat natuurinclusief boeren een richting is die boeren perspectief kan bieden. Bijvoorbeeld door het organiseren van praktijkmiddagen op de bedrijven van zes inspiratieboeren op diverse plekken in de provincie. En via 31 verschillende projecten, waarbij je als boer een gratis bedrijfsnatuurplan kunt laten opstellen.
Door als boer meer samen te werken met de natuur (natuurinclusief!) en haar vaak ragfijne ecologische processen, snijdt het mes namelijk aan twee kanten. Het leidt aan de ene kant tot minder input in de vorm van bijvoorbeeld kunstmest of bestrijdingsmiddelen en dus lagere kosten. En het zorgt voor meer omzetmogelijkheden; denk aan de ecoregeling binnen het GLB, marktkansen als Planet Proof of de Beter voor Natuur & Boer-programma’s van Albert Heijn. En in de toekomst zullen die omzetmogelijkheden gaan toenemen. Aan de andere kant laat je als boer zien duurzaam bij te dragen aan de genoemde doelen. Echt een win-win-situatie!
Gelderse natuurinclusieve landbouwdag
Om die win-win-situatie nog helderder voor het voetlicht te brengen, organiseert het Platform op dinsdag 14 november de eerste Gelderse Natuurinclusieve Landbouwdag op Suzie’s Farm in Aalten. Onder het motto ‘Meer resultaat, minder druk’, willen we met jou als boer in gesprek. Via een inspirerend programma (zie kader) met onder andere zes workshops over bodem, verdienmodellen (twee workshops!), landschap & biodiversiteit, water & klimaat en gewasbescherming. Een dag waarop ook Alex Datema, directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland, de visie van ’s lands grootste agrarische financier zal delen over de kansen van natuurinclusieve landbouw. En hoe ze de boer gaat ondersteunen, ook in de financiering, in een verdere verduurzaming van zijn bedrijf. De boerinnen Suzanne Ruesink en Heleen Lansink vertellen in een levendig tweegesprek over de kansen die duurzaam, natuurinclusief boeren hen biedt. En over de hobbels waar ze tegenaan liepen en lopen. Maar zoals Heleen Lansink het zegt: ‘Zodra je gaat bewegen, word je flexibeler qua bedrijfsvoering.’ Aan het eind van de dag zal de Gelderse gedeputeerde landbouw Harold Zoet zijn licht laten schijnen over de toekomst van de landbouw in de provincie in het algemeen en de rol van natuurinclusieve landbouw in die visie.
Meld je aan!
Nieuwsgierig? Kritisch? Belangstellend? Gedreven? Meld je dan aan op de site van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. Wij beloven een inspirerende, interactieve dag om samen verder te verkennen hoe natuurinclusief boeren je verder kan helpen!
Programma Gelderse Natuurinclusieve Landbouwdag
09:30 – 10:00 uur: Inloop
10:00 – 10:15 uur: Start met dagvoorzitter Jan Arie Koorevaar en Petra Souwerbren, directeur van Natuur en Milieu Gelderland en mede-initiatiefnemer van Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland.
10:15 – 10:45 uur: Alex Datema, directeur Food & Agri Rabobank Nederland: Hoe helpt de bank jou om de omslag naar een meer natuurinclusieve manier van boeren mogelijk te maken?
10:45 – 11:10 uur: Tweegesprek met de boerinnen Suzanne Ruesink en Heleen Lansink. Hoe zien zij natuurinclusieve landbouw? Welke stappen hebben ze gezet en willen ze nog zetten? En waar lopen en liepen ze tegenaan?
11:10 – 12:10 uur: Workshopronde 1
12:10 – 13:20 uur: Lunchbuffet
13:20 – 14:20 uur: Workshopronde 2
14:30 – 15:10 uur: Uitwisselen van ervaringen in workshops
15:10 – 15:40 uur: Gedeputeerde Harold Zoet schetst een toekomstbeeld van de landbouw in de Gelderland.
15:40 – 15:50 uur: Slotbeschouwing door dagvoorzitter Jan Arie Koorevaar en Petra Souwerbren.
15:50 – 17:00 uur: Borrel