Netwerkdag van Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland in Aalten
‘Onderhandeling over biodiversiteit moeten we zelf zetten’
Lansink is melkveehouder in Overijssel en ging zoeken naar andere duurzaamheidsopgaves buiten de landbouwsector en kwam zo in contact met bouwbedrijven. „Die moeten twee procent van hun omzet steken in groen. Dat gaat nu vaak naar een vogelhuisje ophangen, maar dat kunnen ook houtsingels zijn of andere zaken in het landschap. Dat levert veel meer op. Ze rijden op zondag door het landschap en kunnen zeggen dat ze daar een bijdrage een hebben geleverd, en het helpt ons om stappen te zetten.”
Ingrijpend
Helaas voor haar heeft haar zoektocht nog niet geleid tot een euro in de portemonnee. „Dat heeft tijd nodig. Bedrijven moeten hier aan wennen. Het zijn andere tempo’s dan die wij als ondernemer zouden willen, maar ik zie dat wel als een route om vervolgstappen te kunnen zetten. We hebben als boeren goud in handen.”
Het zetten van dit soort stappen naar een natuurinclusiever bedrijf betekent ook inleveren. Haar man ploegt al vijftien jaar niet meer, maar de ploeg ging met tranen de deur uit. „Mijn man had een hele serie bekers gewonnen met ploegkampioenschappen. Dat was dus best een stap. En dat ervaren we ook op andere vlakken. Zo hebben we afscheid genomen van een zakelijke relatie. Sociaal levert dat spanning op. Niet iedereen kan mee in onze visie. Het zijn ondernemerskeuzes, maar ik wil er mee zeggen dat de veranderingen in de landbouw sociaal veel impact hebben en dat daar weinig oog voor is. Het kan heel ingrijpend zijn”, aldus Lansink.
Duurzaamheid meewegen
Naast Lansink had directeur Alex Datema van Rabobank ook een lastig verhaal in een congreszaal van boerderij Suzie's Farm. Rabobank gaat bij het verstrekken van leningen duurzaamheid net zo zwaar meewegen als financierbaarheid. Dat geldt in principe voor de hele keten die de Rabobank financiert, maar hij gaf toe dat de nadruk vooral op de primaire sector ligt. „En dat zal nog meer worden”, aldus Datema.
Hij gaat er vanuit dat in 2040 40 procent van de landbouw hoogproductief/hightech is, 40 procent natuurinclusief en 20 procent multifuctioneel. Ook de hightechbedrijven zullen iets aan natuur en landschap moeten doen, maar daar zit bij die bedrijven volgens Datema niet het verdienmodel. Dat is vooral om bewoners rond die bedrijven tegemoet te komen. Voor het verdienmodel heeft Rabobank de term True Value bedacht. Niet alleen de kosten moeten betaald worden, ook de waarden die natuurinclusieve landbouw oplevert zoals schoon water en meer biodiversiteit.
Consumenten
Een vraag vanuit de zaal van een boer maakte duidelijk dat Datema niet verwacht dat consumenten hun gedrag gaan veranderen. „De overheid moet ingrijpen om ook bij consumenten en in de rest van de keten veranderingen doorgevoerd te krijgen om de omslag te maken. „Wij zitten als bank natuurlijk wel bij al die ketenpartijen aan tafel en praten daarmee, maar we kunnen in feite alleen roepen. Het vraagt vooral politieke besluitvorming.”
Tekst: Robert Ellenkamp
Opgeleid tot ruimtelijk planoloog, maar geboren met een journalistiek hart. Sinds 1999 werkzaam bij Agrio. Eerst als journalist en later als coördinator van de regionale vakbladen. Sinds 2009 verantwoordelijk voor alle redactionele producties op papier en online van Agrio. Geeft leiding aan het 18-koppige redactionele team en stuurt de ontwikkeling van nieuwe producten aan.
Beeld: Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland, Ruth van Schriek