Varkenshouder Dick Wermink met Voedselplaat wint HBIVV
De finale werd op donderdagavond 16 november op de HAS in Dronten gehouden en gepresenteerd door Esther de Snoo van LTO-Nederland. De jury was te spreken over de kwaliteit van de ideeën en innovaties. De Voedselplaat werd na rijp beraad unaniem gekozen als winnend idee en Wermink krijgt als prijs een uitgebreide kennisvoucher en professionele begeleiding om zijn idee verder uit te werken en op de markt te zetten.
„De jury ziet dit als een haalbaar, goed inzetbaar idee met nog veel ontwikkelingsruimte. Wij denken dat dit idee ook een mooie bijdrage kan leveren aan het lange staartenvraagstuk”, zei jurylid Rosanne van Genugten-Vos, voorzitter van de Nederlandse afdeling van de European Pig Producers en programmamanager bij Wageningen Livestock Research. „We voelen het allemaal in onze stallen hoe lastig dit is. Het werkplezier dat Dick uitstraalt, wordt hopelijk overgedragen door de Voedselplaat.”
De andere juryleden waren de vorige HBIVV-winnaar Sander Baijens, universitair docent in Utrecht Marina Meester, docent Sustainable Livestock Farming op de VHL Dorien Eppink en programmamanager AgroLeeft Janneke Janssens.
Welzijn op kunststofvloer
De Voedselplaat is een zware betonnen plaat met in het midden een roestvrije spaak met daaraan een liksteen plus een ruwvoerdoseerder en eventueel nog een jute zak. De betonnen plaat zorgt bij een kunststofvloer dat de tenen van de biggen voldoende slijten om onder meer kreupelheid te voorkomen en voor een gezond beenwerk. Op de plaat kan ook wat afleidingsvoer gestrooid worden. De ervaringen in zijn eigen stal zijn volgens Wermink erg positief.
Het idee van Wermink sluit goed aan bij de doelstelling van HBIVV om vanuit de sector zelf innovaties in de schijnwerpers te zetten en te promoten. Dick Wermink was ontzettend blij met zijn prijs. „Dit is echt een grote verrassing en supermooi. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn biggen. Ze spelen zo mooi op de Voedselplaat. Ik vond het belangrijk om iets te bedenken om het plezier voor de varkens te vergroten. Met deze prijs gaan we nu volle bak verder en eerste twaalf Voedselplaten heb ik al verkocht aan een varkenshouder die over de Voedselplaat had gelezen. Er zijn ook al vragen gekomen uit de sector of de Voedselplaat ook te leveren is met een drinknippel voor siroop.”
Geurtherapie
De jury stelde voor dat Dick Wermink samen met Rainier van Gelderen een combi vormen. Van Gelderen was namelijk genomineerd voor zijn idee ‘Een neus voor lange staarten’, waarbij door middel van geurtherapie via een kunstneus het gedrag van varkens positief kan worden beïnvloed. Zo’n ‘neus’ kan eventueel ook op de Voedselplaat worden bevestigd. Van Gelderen kon zich geen winnaar noemen, omdat zijn idee vooral nog in de ‘denkfase’ zat, maar hij mocht wel een extra prijs in ontvangst nemen. Dit was namelijk de derde keer dat hij genomineerd werd. Zijn enthousiasme om telkens met nieuwe ideeën te komen, werkt aanstekelijk, aldus Manon van der Plas van HBIVV.
Publieksprijs natuurlijk daglicht
De publieksprijs ging naar de inzending ‘Natuurlijk Daglicht, (Bij)verlichten via daglichtbuis’. Meer dan 60 procent van het publiek in de zaal, en diegenen die de finale van HBIVV via internet volgenden, kozen het idee van Roy Janssen en Dennis de Vries.
Via daglichtbuizen komt zonlicht binnen zonder instraling van warmte en bij donker weer of vroege avond kunnen daglichtlampen in de buis ingeschakeld worden, zodat het lijkt alsof het daglicht is. Op deze manier is het gedrag van varkens te sturen, maar door optimaal gebruik te maken van daglicht bespaart dit ook op de energiekosten. Bovendien mag het systeem voor de nieuwe Beter Leven Keurmerkeisen van 2025 gebruikt worden.
De andere genomineerden
De jury vond daarnaast dat de inzending voor Mobiele Compostering (Mobile Bio-Converter) van Lindert Verhagen een gemakkelijk in te zetten systeem was voor varkenshouders met een beperkt bouwblok, maar wel de behoefte hebben om op eigen erf mest te verwerken. Een systeem dat bovendien de ammoniak- en methaanemissie reduceert. Het Leerplein met hun gratis online, digitaal leerplatform voor varkenshouders en medewerkers voldeed volgens de jury aan de behoefte voor meer geschoold personeel en dit kan de sector enorm versterken.
De studenteninzending over Tweede Kans Varkens was favoriet, omdat iedere varkenshouder de pijn voelt van een mooi varken dat door bijvoorbeeld kreupelheid niet vervoerd en geslacht mag worden en daardoor niet in de humane voedselketen terecht komt. Het idee botst helaas op wetgeving rondom humane voeding, maar het vormt volgens de jury wel een goede basis voor een discussie om anders met deze gezonde doch verwondde dieren om te gaan.
POV introduceert innovatieplatform tijdens HBIVV -finale
De POV gaat een Innovatieplatform voor de varkenshouderij opzetten. Dat verkondigde POV-voorzitter Linda Verriet tijdens de finale van HBIVV. „Het is goed om zoveel goede ideeën te zien en we zijn als POV enorm trots op onze sector. Het is niet allemaal kommer en kwel; de Nederlandse varkenshouderij is toonaangevend. De rol van innovatie vanuit de POV was tot voor kort een soort worstelen, want eigenlijk is innovatie belangrijk op alle thema’s die de POV oppakt. We zien ook dat varkenshouders hun eigen weg gaan en stappen maken. Voortbordurend op HBIVV willen we dat alle types innovatie een plek krijgen. We zetten daarom een innovatieplatform op voor de varkenshouder. Een netwerk waar ideeën verder opgepakt en uitgewerkt kunnen worden. Dit gaan we onder meer doen met het ministerie van LNV. We zitten nu aan de vooravond om dit platform te introduceren.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: HBIVV Victor Video, Susan Rexwinkel