Oproep Twentse boeren: ‘Geen tweede jaar met bemestingsverbod op provinciale pachtgronden’
„Als boeren staan wij achter de PAS-melders maar dit probleem moet de overheid zelf oplossen. Het gaat nu ten kosten van collega-boeren”, zo stellen boeren uit Lattrop in een verklaring op X. Eerder deze maand schreef een door Boeren Trots Wierden en de Coöperatie Agrarisch Terreinbeheer Wierden gesteunde boer al een brief aan het college van GS (dat deze brief voor kennisgeving wil aannemen).
Elders afzetten
De Wierdense melkveehouder rekent het Overijsselse college voor dat het bemestingsverbod de Overijsselse landbouw veel geld kost; „Laten we van 1500 ha pachtgrond uitgaan waar zonder derogatie om en nabij 40 kuub rundveedrijfmest op kan per jaar. Met dit bemestingsverbod moet die mest nu dus elders afgezet worden. De huidige afzetprijzen beginnen bij 20 euro en kunnen in het ongunstige geval oplopen tot boven de 30 euro. Laten we van die 20 euro uitgaan dan leert de rekensom dat de veehouder per ha gepachte provinciegrond met een bemestingsverbod 800 euro extra mestafzetkosten heeft. Provinciaal is dat dus 1,2 miljoen euro extra mestafzetkosten."
Hij wijst er ook op dat door het al twee jaar opleggen van zo’n verbod de percelen enorm verschralen: ‘Want er zal wel weer geoogst worden maar niet bemest. Brussel hanteert al jaren het principe van evenwichtsbemesting maar daar is bij deze verpachte gronden absoluut geen sprake meer van. Het zal een enorme uitdaging worden om de ontstane tekorten na volgend jaar weer op orde te krijgen.’
100.000 kuub
De boeren in Lattrop hebben op X een soortgelijke berekening gemaakt. Zij gaan echter uit van rond 2.000 ha verpachte provinciale gronden, waardoor in totaal 100.000 kuub mest minder kan worden afgezet; „Dat zijn 3.000 vrachtwagens vanuit Overijssel, de provincie die dit verbod als enige kent. Met een afzetprijs van 25 euro per kuub, gezien de overspannen mestmarkt met weinig afzetmogelijkheden en hoge prijzen, is dat een schadepost voor de Overijsselse landbouw van 2,5 miljoen euro.”
Dat de PAS-melders moeten worden geholpen is enorm belangrijk, aldus de Twentse boeren, maar het bemestingsverbod betekent nu dus een extra zorg voor veel andere boeren; „De kosten die oplopen knellen bij veel boerengezinnen. Wij waarschuwen al langer voor kaalslag van het Overijsselse platteland. En daar maken wij ons zorgen over."
In beroep
Zij roepen daarom het provinciebestuur op om (opnieuw) in beroep te gaan tegen de gerechtelijke uitspraak wat betreft de handhavingsverzoeken van Mobilisation for the Environment (MOB); "Dan had het nooit zover hoeven komen. Dan was de provincie bestuurlijk ongehoorzaam geweest, maar hadden we dit probleem niet gehad. Volgens ons boeren was dat een goede reden geweest."
In de brief van de Wierdense veehouder wordt ook ingegaan op de PAS-melders; ‘Legalisering van de PAS melders is gewoon in de wet is opgenomen en moet uiterlijk in 2025 gerealiseerd moet zijn door de Rijksoverheid. En omdat het wettelijk vastligt is er zicht op legalisering en daarmee juridisch afdwingbaar middels een procedure. Dan moet je wel ruggengraat tonen en die weg durven te bewandelen. Maar als je als provincie Overijssel 5 miljard euro nodig bent voor het PPLG (Provinciaal Programma Landelijk Gebied) van diezelfde Rijksoverheid denk je wel 2 keer na. Dan is het eenvoudiger om een bemestingsverbod op te leggen en daarmee andere veehouders met een probleem op te zadelen waarbij de oplossing feitelijk thuishoort op het bordje van de Rijksoverheid.’
Negeren
Op X wordt vanuit Lattrop in een video opgeroepen om solidair te zijn als Overijsselse boeren. "Laten we de pachtcontracten die straks in de bus vallen massaal negeren. Laat die grond maar een jaar liggen zonder dat wij die gronden beheren en bewerken. Dan zie je wat er gebeurt als een boer daar het werk niet doet. Wij hopen hiermee een stevig signaal af te geven dat de overheid echt zelf aan zet is om de PAS-melders te legaliseren. De provincie zegt steeds dat ze naast ons als boeren wil staan, toon dat dan ook."
Overijssel heeft zelf al eerder laten weten dat het bemestingsverbod op provinciale pachtgronden alleen ruimte biedt voor de meest knellende PAS-melders. Daarom is aan gemeenten gevraagd om voor gemeentelijke pachtgronden een soortgelijk verbod in te voeren. Voorzitter Rudie Haarman van LTO Salland vindt dat op X een slecht idee; ‘Dat verzoek aan gemeenten slaat nergens op. De Sallandse wethouders hier al op gewezen. Gaan ze niet doen.’
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Bram Teeuwsen