Provinciebestuur Overijssel niet in gesprek met boeren over bemestingsverbod
Dat bemestingsverbod levert de ruimte op waardoor we niet hoeven te handhaven bij de meest knellende PAS-gevallen. „Die maatregel werd vorig jaar voor het eerst genomen en wordt dit jaar verlengd,” aldus de woordvoerder. Volgens hem gaat het in totaal om 1100 hectare die door Overijssel wordt verpacht voor landbouwkundig gebruik.
Boeren uit Lattrop deden afgelopen weekeinde een oproep aan hun Overijsselse collega’s om deze gronden niet meer te pachten omdat er nu voor het tweede opeenvolgende jaar een bemestingsverbod op ligt. “Als boeren staan wij achter de PAS-melders maar dit probleem moet de overheid zelf oplossen. Het gaat nu ten kosten van collega-boeren,” zo stellen boeren uit Lattrop in een verklaring op X.
Gespannen mestmarkt
Eerder deze maand schreef een door Boeren Trots Wierden en de Coöperatie Agrarisch Terreinbeheer Wierden gesteunde boer al een brief aan het college van GS (dat deze brief voor kennisgeving wil aannemen). Volgens de Twentse boeren levert dat door extra afvoer van mest door de kleinere plaatsingsruimte de Overijsselse landbouw – ook al door stijgende afzetprijzen op de gespannen mestmarkt - een miljoenenschade op. Volgens de eigen berekeningen in Wierden gaat dat om 1,2 miljoen terwijl in Lattrop zelfs een bedrag van 2,5 miljoen wordt genoemd.
Zowel in Lattrop als in Wierden is echter onduidelijkheid over het aantal hectares provinciale pachtgronden waarom het gaat. Dat is namelijk niet 1500 of 2.000 ha zoals de Twentse boeren zelf stellen bij hun berekeningen maar 1100 ha.
Overijssel stelt daar tegenover dat door het bemestingsverbod de pachtprijzen lager zijn en dat kost de provincie 1 tot 1,5 miljoen euro.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen