Aardappelen zien er puntgaaf uit
Fotograaf Ruth van Schriek ging afgelopen week op zoek naar oogstwerkzaamheden. Hoe verlopen deze? Wat zijn de problemen waar de akkerbouwers tegen aan lopen? Luc en René Buijsse zijn te spreken over de vorm de consumptieaardappelen.
Albert van Strien rijdt op de aardappelrooier. De Grimme keert voor een steile, diepe sloot alsof dat voor Van Strien de gewoonste zaak van de wereld is. Het past allemaal net op het land van maatschap Buijsse bij Tollebeek in de Noordoostpolder. Vader Luc en zoon René Buijsse rijden de kiepers af een aan. De aardappelen van het ras Innovator zien er puntgaaf uit, zijn ovaal en egaal van vorm, en groot. Erg groot, beaamt Luc Buijsse. Hij pakt een fritesaardappel van de band. 'Uit deze aardappel halen ze twee bakjes patat. En dat is twee keer 1 euro 90. Wij krijgen 4 of 5 cent per kilo.'
Goede opbrengst
Vader en zoon zijn tevreden over de opbrengst: 'Maar ja, dat kunnen we beter niet zeggen hè?', lachen de mannen. Alle drie verlaten de heren hun machines. Het is 12 uur; het eten staat klaar. Behalve aardappelen teelt Buijsse in de Noordoostpolder uien, bieten, witlof en tarwe.
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou: