Kamer stuurt minister met opdracht naar Brussel: Zorg voor meer geld voor ecoregelingen, en voor Renure
Het gebeurt niet vaak dat een nieuwe Tweede Kamer nog geen 24 uur nadat ze geïnstalleerd is, al een landbouwdebat voert. Maar vandaag was dat wel het geval. De Kamerleden, nieuw en oud, wilden de minister een boodschap meegeven voordat die afreist naar Brussel. Daar komen maandag de landbouwministers van de lidstaten bij elkaar.
Kamerleden hadden grote problemen met de plannen om de vergoeding voor de ecoregelingen met een kwart te korten. „Dat is niet de betrouwbare overheid waar ondernemers op moeten kunnen rekenen", stelde Thom van Campen. „Boeren vragen zich af waarom ze volgend jaar nog mee zouden doen." Eline Vedder maakte zich al eerder zorgen of de overheid de bereidheid tot deelname wel goed had ingeschat, vertelde ze. "Maar wij werden gerustgesteld; er werd bij hoog en bij laag beweerd dat het allemaal goed zou komen." Maar dat kwam het dus niet. Zij wilde van de minister weten of hij bezig is met plannen om de belofte aan de sector alsnog na te komen.
Verrast
De regering is verrast geweest door het grote aantal boeren dat meedeed aan de ecoregelingen, vertelde minister Adema. "Er zijn bovendien heel veel boeren geweest die het ook hebben gepresteerd om te voldoen aan de goudregeling. Dat heeft mij oprecht verrast." Hij zei ook te begrijpen dat boeren die hebben meegedaan nu teleurgesteld zijn. Maar in de originele afspraken met de Commissie was sprake van een maximum budget dat tussen de boeren verdeeld kan worden, en volgens Adema is het moeilijk om daar meer ruimte te krijgen. Ook het GLB-budget aanvullen met nationale middelen mag niet zomaar. „Maar natuurlijk zijn we op weg naar de Europese Commissie om hierover opnieuw te onderhandelen. We willen kijken of we toch de ruimte kunnen krijgen om boeren die met de ecoregeling hebben meegedaan, toch te compenseren."
Hectarepremie
Thom van Campen stelde voor om dan de hectarepremie te korten, om zo de ruimte te vinden om de deelnemers aan de ecoregelingen het volle bedrag te laten krijgen. Dat zag Adema niet zitten, omdat de deelnemende boeren dan aan de ene kant wel een volledige compensatie voor de ecoregelingen krijgen, maar aan de andere kant op de hectarepremie worden gekort. Dat is volgens de minister een vestzak-broekzak-maatregel waar de boer maar weinig mee opschiet. Hij wil in Brussel onderhandelen om meer ruimte te krijgen om boeren met geld buiten het GLB te compenseren. „Daarvoor ga ik mijn stinkende best doen."
Die toezegging was niet genoeg voor kersvers Kamerlid Harm Holman (NSC). "Wij willen niet alleen dat u uw stinkende best gaat doen", zei hij. "U moet gewoon zorgen dat dit gebeurt."
Renure
In het debat gaf Adema ook aan dat Renure ergens volgend jaar zal worden toegelaten als kunstmestvervanger. „Ik heb daar kortgeleden in een gesprek met de Commissaris nog aandacht voor gevraagd", zei hij, „en die gaf aan dat de mogelijkheid voor Renure er volgend jaar gaat komen." Hij zei dit in antwoord op Thom van Campen, die samen met Caroline van der Plas en Eline Vedder. een motie had ingediend om in Brussel aan te dringen om de toelating van Renure mogelijk te maken. Hij ondersteunde de motie van harte. „Ik zie het als onderstreping van ons beleid."