Agractie: Sluiten van landbouwakkoord is kansrijk met rechts kabinet
Het doel is niet per se een landbouwakkoord, maar vooral om afspraken op papier te zetten die de sector de komende jaren rust bieden en waar de boeren zelf achterstaan, zo laat Agractie-voorzitter Bart Kemp desgevraagd weten. „Bufferstroken, kalenderlandbouw, de invoering van NV-gebieden, jarenlange onzekerheid over vergunningverlening en het ontbreken van toekomstperspectief. Er is geen sector die het afgelopen jaar met zoveel wisselingen te maken heeft gehad als de landbouw."
Deze afspraken zouden volgens hem bindend moeten zijn voor een periode van tenminste tien jaar. Dit zou kunnen via bijvoorbeeld juridische voorwaarden of wetgeving. „Zodat een nieuw kabinet deze afspraken niet zo maar van tafel kan vegen."
Visiedocument
Agractie heeft daarvoor zelf een 22 pagina tellend visiedocument gepresenteerd. Daarin staan voorstellen voor het verbeteren van het verdienmodel, hoe er duurzaam ondernomen kan blijven worden en wat er moet gebeuren om landbouwgrond te behouden voor de sector.
Zo stelt de boerenorganisatie voor om samen met ketenpartijen en overheden een Gedragscode Keten op te stellen, waarbij er afspraken worden gemaakt over minimumprijzen voor producten. Met zo'n initiatief moeten boeren dan een prijs ontvangen die minimaal boven de kostprijsberekening uitkomt.
Op het gebied van ruimte pleit Agractie ervoor om een grondbank in te stellen, waarmee boerenland beschikbaar blijft voor de sector en voor het realiseren van een betere agrarische structuur.
Realistische doelen
De visie van Agractie zou volgens Kemp de basis kunnen zijn voor een nieuw landbouwakkoord. Deze moet dan wel gevormd worden op basis van 'realistische doelen'. Kemp: „Geen afspraken op basis van de Kritische Depositie Waarde (KDW), maar op basis van de Staat van Instandhouding (SVI). Ook moet er geen landbouwgrond meer opgeofferd worden voor de realisatie van natuur."
Waar het huidige demissionaire kabinet te veel uitgaat van onhaalbare doelen uit onder andere het coalitieakkoord, ziet Kemp een landbouwakkoord met een rechts kabinet van PVV, NSC, BBB en VVD wel als kansrijk omdat de partijen volgens hem openstaan voor 'realistisch en haalbaar landbouwbeleid'. „Ik verwacht dat het met deze partijen wel mogelijk is om afspraken te maken over het level playing field en het tegengaan van goedkopere import met lagere dierenwelzijnsstandaarden bijvoorbeeld."
Geen ingrijpende besluiten nemen
Naast de oproep om het landbouwakkoord nieuw leven in te blazen, doet Agractie ook een dringend verzoek aan het huidige demissionaire kabinet om geen 'nieuwe ingrijpende maatregelen' meer in te voeren voordat er een nieuw kabinet is geïnstalleerd. Mochten zaken niet kunnen wachten, dan moet er afstemming gezocht worden met de agrarische sector.
Ook vraagt Agractie om een pas op de plaats te maken met de verdere uitwerking van het Nationale Programma Landelijk Gebied (NPLG) tot er een nieuw kabinet is geïnstalleerd. Kemp uitte daarover onlangs al zijn zorgen op de websites van Agrio.
Overschot dierlijke mest
Een ander punt waar Agractie Kamerleden en het kabinet op wil wijzen, is de afspraken uit de derogatiebeschikking. Volgens de belangenbehartiger is een nieuwe derogatie op grasland is noodzakelijk. Kemp verwijst daarbij naar cijfers die Agractie zelf op papier zette over het gebruik van mest in ons land.
De belangrijkste conclusie daarvan is dat Nederland geen overschot aan dierlijke mest heeft. Ook verwijst hij naar het WUR-onderzoek waaruit blijkt datde afbouw van derogatie slecht kan uitpakken. De proef toont onomstotelijk aan dat het gebruik van kunstmest zorgt voor een hogere uitspoeling dan het gebruik van dierlijke mest (drijfmest).
Nieuwe derogatie
Agractie roept het kabinet daarom op om naar Brussel te gaan en te vechten voor een nieuwe derogatie. Het demissionaire kabinet heeft telkens in Brussel getoond dat de waterkwaliteit bij derogatiebedrijven beter is. Toch is dat argument niet houdbaar gebleken en moet Nederland werken aan de waterkwaliteit. Een nieuwe derogatie aanvragen is dan ook niet mogelijk volgens onze regering.
Toch ziet Kemp wél kansen. „We krijgen waarschijnlijk een nieuw rechts kabinet en dat ziet Brussel ook wel. Daarnaast komen er Europese verkiezingen aan. De Europese Commissie heeft geen baat bij allerlei anti-EU partijen in het parlement", aldus Kemp. „Het blijft tenslotte allemaal politiek en dat kan bijzonder lopen. Kijk bijvoorbeeld naar afgelopen week. Een demissionaire premier Rutte die zegt dat hij opstapt als de Kamer een motie aanneemt om de steun aan Oekraïne te stoppen. Dat is toch bijzonder? Met de wetenschappelijke onderbouwing zie ik daarom echt wel mogelijkheden voor het nieuwe kabinet om het gesprek in Brussel aan te gaan."