Europese Commissie wil beheer wolf sneller mogelijk maken
De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel gepresenteerd waarmee het de status van de wolf wil aanpassen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Voorzitter Ursula von der Leyen meldt in een persbericht dat de terugkeer van de wolf 'goed nieuws' is voor de biodiversiteit, maar dat de wolvenroedels in sommige landen een 'reëel gevaar zijn voor vee'.
Meer wolven in Europa
Uit een analyse van de Commissie blijkt dat het aantal wolven de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. Op dit moment leven er in totaal meer dan twintigduizend in Europa.
De groei van de populatie heeft geleid tot meer conflicten met menselijke activiteiten. 'De plundering van vee door wolven is de belangrijkste oorzaak van conflicten met mensen, naast de uitbreiding van het verspreidingsgebied en de populatie. Hoewel de impact op EU-niveau klein is en de algehele schade aan de veestapel op nationaal niveau aanvaardbaar lijkt, leidt de concentratie ervan op lokaal niveau tot sterke druk op bepaalde gebieden en regio's', schrijft de EU.
Rekening houden met behoud
Omdat er dus veel meer wolven in Europa leven, wil de Europese Commissie beheer makkelijker maken. De aanpassing van de regels betekent niet dat er zomaar op elke wolf gejaagd mag worden. Er moet namelijk rekening worden gehouden met het behoud van de populaties. Deze moeten in de zogenoemde 'gunstige staat van instandhouding' blijven. Dit is ook een verplichting vanuit Europa.
Als dit wel het geval is, dan zijn er meer beheersmogelijkheden. Momenteel is dit nagenoeg niet mogelijk door de strikt beschermde status.
Vervolgstappen
Het voorstel om de beschermingsstatus aan te passen, moet nog wel een aantal politieke stappen doorlopen. Allereest moeten de lidstaten uit de Europese Unie stemmen over het plan. Als er een gekwalificeerdere meerderheid is, dan gaat het voorstel naar de Raad van Europa. Deze bestaat uit alle Europese landen en zes niet EU-lidstaten.
De eerstvolgende bijeenkomst van de Raad van Europa staat gepland voor eind 2024. Dit duurt dus nog even. Een eerdere vergadering kan door de EU worden aangevraagd.
De Europese Commissie kan de beschermingsstatus pas aanpassen als beide stemmingen positief zijn.
Wens
De roep om meer beheer mogelijk te maken, kwam er al langer vanuit diverse provincies, zoals Friesland, Drenthe en Gelderland. Ook het Europees Parlement sprak circa een jaar geleden uit dat de beschermingsstatus verlaagd moet worden. Hoewel de Commissie toen nog tegenstribbelde, komt het nu wel tegemoet aan de wens van een meerderheid van het Europees Parlement.
Reacties
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is één van de pleitbezorgers van een verlaagde beschermingsstatus.
Hij reageert op het besluit: „Dit is heel goed nieuws. Regio’s krijgen eindelijk de kans om de wolf te beheren. Precies wat we jarenlang bepleitten, wegens de grote schade aan vee en wild en omdat de wolf geen bedreigde soort meer is in Europa."
Ruissen roept de Nederlandse overheid en regio’s op om daadwerkelijk gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheid.
LTO: 'Goede stap'
LTO Nederland vindt het goed dat er meer ruimte komt in de beschermingsstatus van de wolf.
De boerenorganisatie pleit hierbij voor duidelijke keuzes van de overheid om gebieden aan te wijzen waar wel of geen ruimte is voor de wolf. Daarbij moet rekening worden gehouden met de impact van wolven op veehouders en landbouwhuisdieren, bewoners van het buitengebied en recreanten, maar ook op natuurbegrazers en andere wilde dieren.
Als het gaat om het beheren van de wolf heeft preventie de voorkeur, maar dit moet worden beoordeeld op effectiviteit, onbedoelde bijeffecten en betaalbaarheid, meent LTO.
Jacht
Ook jacht is een mogelijke manier van wildbeheer. Jacht op de wolf zou volgens LTO mogelijk moeten zijn op het moment dat beheersing op een andere manier niet praktisch mogelijk blijkt. 'Bijvoorbeeld omdat er te veel wolven zijn, of omdat andere maatregelen niet effectief genoeg blijken bij het voorkomen van schade en gevaar. Uiteraard moet dit zorgvuldig gebeuren. LTO vindt het een goede lijn dat de Europese Commissie voorstelt om hiertoe meer ruimte te bieden.'
WWF: 'Roekeloos voorstel'
Natuurorganisaties zijn totaal niet blij met het voorstel van de Europese Commissie.
Het Wereld Natuur Fonds reageert op sociale media: 'Wij noemen het voorstel om de beschermde status van de wolf in Europa te verlagen zonder wetenschappelijke onderbouwing 'ongekend roekeloos en totaal onverantwoord'. We doen een dringende oproep aan de lidstaten om het voorstel te verwerpen!'
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Europese Commissie