Avebe: Verruiming leveringsplicht en tijdelijke contractteelt voor betere borging grondstof
In de leveringsvoorwaarden staat vermeld dat telers per aandeel een leverrecht hebben van 5 ton zetmeel, de leveringsplicht stond tot nu toe op 4 ton zetmeel. Deze plicht is nu verlaagd naar 3,8 ton.
Bufferstroken
De grondstofaanvoer voor Avebe staat in de komende jaren onder druk, onder meer door strengere wet- en regelgeving rondom gewasrotatie en gewasbeschermingsmiddelen. Zo krijgen telers binnen het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn te maken met bufferstroken, die ten koste gaan van de hectareopbrengsten.
Maar ook de klimaatverandering zal zijn impact hebben: de verwachting is dat droogte vaker zal voorkomen, waardoor oogsten vaker kunnen tegenvallen. dat was ook in het teeltjaar 2022 het geval: door de droogte in Nederland en Duitsland lag het totale volume aan geproduceerd zetmeel 10 procent lager dan in het voorgaande boekjaar.
Concurrentie op de akker
Daarnaast voorziet Avebe dat door de toenemende concurrentie op de akker het areaal zetmeelaardappelen in de komende jaren zal krimpen. Dit zal over vijf jaar leiden tot een gecalculeerde grondstofvermindering van 5 tot 10 procent.
Om die verliezen op te vangen, is de coöperatie op zoek naar nieuwe telers en teeltgebieden. Omdat de stap naar een volledig lidmaatschap voor akkerbouwers te groot kan zijn, voert Avebe de meerjarige contracten met een opzegtermijn van twee jaar in in de teeltgebieden in het Duitse Weser-Ems en in Nederland. Ook wordt ingezet op vergroting van het werkgebied voor levering op contract (tot 150 km van de fabriekslocaties).
Het totale areaal zetmeelaardappelen in Nederland en Duitsland, geteeld voor Avebe, beslaat circa 52.000 hectare, waarvan ruim 42.000 hectare in Nederland.