Fotoserie: Hoogwater van de Overijsselse Vecht nabij Ommen
'Niet bereikbaar voor de gasten'
Simone Koggel, bekend van de Koe Safari, heeft tientallen Brandrode runderen. Deze begrazen jaarrond de uiterwaarden van de Vecht. „Het zijn geen melktypische koeien”, schetst de veehouder. „De koeien gaan soms liever in een plas met water staan dan op een droge plek, terwijl ze wel de mogelijkheid hebben om naar binnen te kunnen in de Roundhouse.”
De koeien worden niet gemolken en daardoor heeft Koggel geen problemen met de aan/afvoer van melk. Het hoogwater levert dus vooral mooie plaatjes van haar koeien op. Wel is het lastig voor de horeca-activiteiten op haar bedrijf Erve Vechtdal. „De toegangsweg naar ons bedrijf stond vol met water omdat deze een stuk lager ligt. Daardoor waren we even niet bereikbaar voor onze gasten. Dat is wel vervelend natuurlijk. Met een trekker is het wel mogelijk om over de weg te rijden, maar al die bezoekers ophalen met een trekker is niet te doen.”
Het SchitteRUNd hardloopevenement vanaf Erve Vechtdal, dat op 2 januari gepland stond en Koggel zou organiseren, kon door de hoge waterstanden ook niet doorgaan. „Ik hoop dat het waterpeil snel weer zakt, zodat we weer gasten kunnen ontvangen.”
Toch heeft al dat water ook een ‘lichtpuntje’. Koggel hield bij de bouw van de stal en de andere gebouwen op het erf al rekening met dat er in de toekomst door klimaatverandering weleens hogere waterstanden konden ontstaan. Omdat het erf hoger ligt dan de omgeving, heeft de veehouder nu geen last van wateroverlast. „We kunnen zelfs meer water aan dan we eigenlijk dachten bij de bouw. Dat bewezen de waterstanden van vorige week.”
Hoogwater bij Simone Koggel
'Moeten elkaar beetje helpen'
Marco Kodden uit Ommen (OV), jongveefokker en eigenaar van een boerderijcamping en kampeerboederij, heeft zelf geen last van het hoge water. Wel steekt hij de handen uit de mouwen om mensen in zijn omgeving te helpen. Daarbij viel hem daarbij wat op: „Het is jammer dat het waterschap sloten dichtmaakt voor de realisatie van natte natuur en dan niet aan de afwatering denkt."
Tijdens het opnemen van de telefoon op dinsdagmiddag is hij net bij zijn buurman aan de slag. Met een trekker maakte hij een afvoerbuis van het water los die was dichtgegroeid door de natuur. „We moeten elkaar toch een beetje helpen in deze tijd.”
Op zijn eigen boerderijcamping de Hoogen Kamp en in zijn stallen heeft hij geen last van het water. De laatste achttien gasten die genoten van de kerstvakantie op zijn camping zijn net vertrokken. „Mijn bedrijf ligt zo’n 2,5 meter hoger als het laagste punt, dus we zitten wel goed."