Vorst maakt strijd om laatste bieten extra spannend
‘Met man en macht gewerkt om bieten voor vorst te rooien’
Hoeveel hectare bieten nog in de grond staat, heeft Cosun Beet Company nog niet in beeld. Een inventarisatieronde langs de velden moet de verwerker meer inzicht geven over het nog te rooien areaal.
Dat het voor deze bieten spannend gaat worden, staat onomstotelijk vast. De meeste percelen hebben niet veel blad meer. „Afgelopen nacht vroor het zo’n 3 graden. De komende nachten worden pittiger: -8 en meer wind. Ik kan me niet voorstellen dat er dan geen vorstschade is.”
Duwen en trekken
Er is in de afgelopen dagen veel werk verzet om nog zoveel mogelijk bieten uit de grond te krijgen: boeren die met rupskranen achter de rooier rijden om deze voort te duwen, met trekkers voor de rooier of met een lier . In Drenthe heeft een akkerbouwer met een kraan zijn bieten (circa 0,5 hectare) met een kraan uit de kletsnatte grond ‘geschept’ en de oogst in dumpers geladen. Op de klei lukt het volgens Huijsmans her en der nog wel om rooiers op rupsbanden zelfstandig door de grond te krijgen.
De tekst gaat verder na de tweets
In de hoop
Ook liggen er nog aardig wat bieten in de hoop. „De campagne duurt nog 3,5 weken, dus er ligt nog voor zeker 2,5 weken in de hoop.” Bieten die in de hoop liggen, moeten tijdig - dus voordat het gaat vriezen - worden afgedekt. Het afdekken met alleen vliesdoek is niet voldoende om de bietenhoop te beschermen tegen de vorst, waarschuwt het IRS.