Grote belangstelling voor teelt rode uien
‘Areaal zaaiuien groeit dit jaar verder in nieuwe gebieden’
Bart Schriever van De Groot en Slot voorziet voor Nederland en België een groei van 8 procent. Hij rekent op een groei naar circa 31.500 hectare in Nederland. Vorig jaar was dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 29.300 hectare, en dat was al bijna 7 procent meer dan in 2022. De groei gebeurt met name in Wallonië en het oostelijk zand; Oost-Brabant, Zuid-Limburg, Overijssel en Drenthe.
Jim Hoogzand van zaadbedrijf Hoza bevestigt het beeld dat Schriever schetst. Hij koerst op een plus van circa 5 procent. „De prijzen zijn goed, dus dan is er vaak ook meer belangstelling om te telen.”
Status-quo
Chris Matthijsse van zaadbedrijf Takii houdt rekening met een status-quo. Wel ziet hij dat het areaal zaaiuien in 2024 verder zal verschuiven van zuidwest naar noordoost. Telers van zaaiuien in het zuidwesten ziet hij wel meer en meer investeren in irrigatie en fertigatie, om zo de teelt op hun bedrijven ook in droge zomers in de benen te kunnen houden.
Het areaal rode zaaiuien gaat weer stevig groeien ten koste van geel, is de verwachting van de zaadbedrijven. Vorig jaar nam het areaal rood juist sterk af na een groei in 2022. Schriever verwacht een groei van zelfs 30 procent ten opzichte van 2023. Daarmee komt het areaal net boven het niveau van het jaar 2022.
Plantuien uitverkocht
De vraag naar plantgoed voor plantuien is groot. Zelfs zodanig groot dat het uitgangsmateriaal bij De Groot en Slot al volledig is uitverkocht, geeft Schriever aan. „We kunnen niet aan de vraag voldoen.”
Naast de toegenomen vraag in België en Nederland speelt ook mee dat het aanbod van tweedejaars plantuien kleiner is door lagere opbrengsten vorig jaar. Schriever verwacht een uitbreiding van het areaal plantuien in Nederland en België van 8 tot 10 procent. In Nederland zit deze groei vooral in het zuidwesten en in Noord-Holland.
Groeiende wereldbevolking
Wim Waterman van Waterman Onions ziet in de groei van het areaal zaaiuien een kans voor de Nederlandse uiensector. „De wereldbevolking groeit en die mensen consumeren ook nog eens meer uien. De vraag naar uien zal dus verder toenemen.”
Nederland is, ondanks een op wereldniveau gezien relatief klein areaal, toch één van de grootste exporteurs van uien. Dat heeft de sector volgens Waterman te danken aan de combinatie van een goede kwaliteit ui en een efficiënte logistiek. „We hebben de beschikking over voldoende containers, we beschikken over geconditioneerd transport en we kunnen snel schakelen.”
De grootste uienproducent is China met 25 miljoen ton op jaarbasis, gevolgd door India met 20 miljoen ton. Nederland zit op circa 1,1 miljoen ton.
Bedreigingen
Bedreigingen zijn er volgens hem ook, zoals de wetgeving in Nederland onder meer op het gebied van gewasbescherming, en het veranderende klimaat. Andere belemmerende factoren zijn landenpolitiek ( een tijdelijke sluiting van grenzen om zo de eigen teelt te beschermen) en problemen in de logistiek, zoals belemmeringen in het Suezkanaal of het Panamakanaal.