Loopplank zorgt voor vliegvlugge kievitskuikens
Martin, al ruim dertig jaar actief als weidevogelaar, rijdt meestal in de auto door de polder, observeert vanuit zijn auto en plaatst markeringstokjes bij de nesten in de buurt. Zo bestudeert hij het gedrag van de weidevogels.
Op die manier kwam hij op het idee om loopplanken neer te leggen. „Ik was bij Agrarisch Bedrijf Ammerlaan. Daar zijn akkerpercelen waar veel kieviten op broeden en daarnaast ook graspercelen waar bijna geen vogels op broeden. Het zijn percelen van wel 450 meter lang. De vogels met kuikens kunnen zich hierdoor niet gemakkelijk verplaatsen wanneer het akkerland bewerkt wordt. Bovendien staat het water 1,15 meter onder het akkerland en zijn de kanten te steil voor de kuikens om op te klauteren. Bij vlakke slootkanten kunnen kuikens wel gewoon over de sloot zwemmen.”
Kuikens op planken
Martin stelde daarom voor aan de agrarische natuurvereniging Coöperatie De Groene Klaver om een proef te doen met planken over de sloot, bij sloten met een grote drooglegging. „We hebben zes schotten geplaatst. Bij twee schotten hebben we wildcamera’s neergezet om te kijken of dit ook ging werken. En toen was het spannend; kijken of het ging lukken. Een paar dagen later zagen we al kuikens op de camera! De kuikens hadden de loopplanken gevonden!”
Martin ondervond dat er ook kritiek was op het idee. „Nu ga je de kuikens helpen, maar je helpt ook die predatoren, zei men. Maar als je denkt dat die roofdieren op een loopplank zitten te wachten, dan heb je het goed mis. Want hermelijnen bijvoorbeeld, die springen gewoon de sloot in met een woelrat in de bek en springen er aan de andere kant weer uit. Ik ben dus niet zo bang dat dit extra predatie gaat opleveren.”
Nu wel vliegvlug
Het resultaat lijkt het vertrouwen van Martin te ondersteunen. Hij vertelt trots: „In tegenstelling tot andere jaren hadden we dit jaar wel vliegvlugge jongen.” Martin heeft een aantal van de jongen teruggevangen en geringd en hoopt dat een paar van deze jonge kieviten het jaar goed doorkomen en terugkeren naar hun geboortegrond. Dat is de bevestiging dat de vliegvlugge jongen het overleefd hebben.
Er komt een vervolg op dit project. Naast de bestaande loopplanken worden er in een polder in de buurt waar hetzelfde probleem speelt, ook loopplanken neergelegd. „Pas na een jaar kun je zeggen of het niet een eenmalig succes was”, besluit de bevlogen vrijwilliger.
De kuikenbruggen bestaan uit een multiplexplaat van 18 x 61 x 122 mm. De plaat is geschroefd op twee houten regels van 50 x 75 x 122 mm. De materialen zijn beschikbaar gesteld door agrarisch collectief De Groene Klaver. En de veldmedewerker heeft geholpen bij het plaatsen. Bij twee kuikenbruggen die verbinding maken tussen het akkerland en de graspercelen zijn camera’s geplaatst om vast te stellen of de bruggen gebruikt worden en door wie. Hierdoor wordt ook veel kennis verzameld over de predatoren in het gebied.
Tekst: Janneke van Brakel
Beeld: Martin van de Reep