Video: Bietenmuis onder natte omstandigheden aan het werk in Brummen
Jan Gemmink heeft in Brummen een akkerbouwbedrijf dat jaarlijks gemiddeld 22 hectare suikterbieten teelt. Hij heeft ondanks de natte omstandigheden alle hectares kunnen rooien. „Maar het ging lang niet zo makkelijk als andere jaren. 10 december zijn de laatste bieten gerooid.”
De gemiddelde opbrengst betrof 85 ton per hectare. Het gemiddelde suikergehalte zat op zo’n 15 procent. „Dat is lager dan normaal. In een normaal jaar zit ik op 16,5 procent.” Vooral bij de bieten in de hoop voor de late levering liet het suikergehalte een daling zien.
De winbaarheid was dit jaar met 90 gemiddeld, concludeert de akkerbouwer. „Niks spectaculairs”. Het gemiddelde tarrapercentage was 11 procent. „De tarra van de bieten die in september zijn gerooid lag onder de 10 procent. Bij de laat gerooide bieten was die 11,2 procent. Dat is gezien de omstandigheden waarin ze gerooid zijn prima.”
Lastig bietenseizoen
Geen van de bieten van Gemmink zijn weggegaan onder de vorstregeling. „De bieten voor de late levering hebben we direct na het rooien afgedekt met een Toptex-doek om ze droog te houden. Later hebben we ze ook afgedekt tegen de vorst.”
Gemmink blikt terug op een lastig bietenseizoen. „In het voorjaar was het nat en konden we niet op tijd zaaien. Er is geen drijfmest onder de bieten gekomen en moesten we het met kunstmest doen. In juni was het droog en moesten we beregenen omdat de bieten niet hard genoeg groeiden. Juli was nat, en de herfstmaanden donker, wat de suikerontwikkeling niet ten goede kwam.” De eerst bieten werden op 25 september gerooid onder prima omstandigheden. Bij de partijen die daarna volgden, werd het een stuk lastiger. „Laten we 2023 maar snel vergeten”, besluit Gemmink.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Bram Teeuwsen, Agrio Video