Boerenprotesten door het hele land
Na goede gesprekken verwachten protesterende boeren nu daden: 'Anders heft in eigen hand'
Met ‘mensen’ doelt hij vooral op landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB) en zijn team, die de 300 boeren - uit alle delen van Gelderland maar vooral uit de Achterhoek – hartelijk ontving met soep en wat te drinken. „Hij zit sterker in de wedstrijd dan ik had verwacht. Hij kon het in ieder geval heel mooi vertellen. Alleen de mensen waar het over gaat – de boeren – hebben momenteel nog geen droog brood op de plank.”
En dus verwacht Wolters nu actie van zijn provinciebestuur, in de vorm van soepelere regels. Want een harde toezegging is donderdagavond niet gedaan. „Er wordt te makkelijk naar Brussel gewezen, terwijl de provincie best zelf actie kan ondernemen. Ruil de plaatsingsruimte voor kunstmest bijvoorbeeld in voor dierlijke mest. En zeg dan vervolgens tegen Brussel dat we goed bezig zijn voor het milieu. Want dierlijke mest betekent minder uitspoeling en het hoeft ook niet geproduceerd te worden in een fabriek.”
Muur
Wolters noemt niet voor niks een oplossing voor mestafzet. In de melkveehouderij is dat op dit moment het grootste probleem. Het zorgt voor onzekerheid bij boerengezinnen. „Veel boeren staan op dit moment met de rug tegen de muur.”
Er is met gedeputeerde Zoet geen harde deadline afgesproken. Wel denkt de Gelderse boer dat als er niet snel beweging komt, er meer acties zullen volgen. Wolters: „Het is een opeenstapeling van wet- en regelgeving dat over de schutting wordt gegooid. Als dit zo doorgaat, gaan boeren voor eigen rechter spelen. Dan nemen we het heft in eigen handen. Dat valt niet goed te praten, maar de nood is hoog. Het gaat dan om individuele ondernemers die ongecoördineerd met acties gaan komen. Hoe dat er dan precies uitziet, durf ik niet te zeggen.”
Helder overleg
Zoet is jarenlang boerenvoorman geweest voor LTO Noord, onder meer als regiovoorzitter van het district Oost. Nu stond Wolters dus tegenover een persoon uit zijn eigen kring. „Het is voor hem ook een bijbaan, er zijn meer boeren die dat op deze manier doen. De sfeer was daardoor misschien wel meer oké. We konden goed en helder overleggen.”
Wolters maakt zich ook persoonlijk grote zorgen. Hij werkt voor Gunnewick Mengvoeders uit Vragender, naast zijn vleesveebedrijf. „Niet alleen de boeren, maar ook de periferie heeft veel last van de alsmaar toenemende regeldruk.”
Amsterdam en Groningen
Er werd gisteravond niet alleen in Arnhem geprotesteerd. Ook in Amsterdam (op de Dam in het centrum), in Groningen en aan de grens met België in Limburg en Brabant waren of zijn boerenprotesten. Woensdagavond protesteerden Overijsselse boeren al bij het provinciehuis in Zwolle. Ook in het Gelderse Groenlo was toen een protest. In Frankrijk, Duitsland en België zijn momenteel al langer protesten tegen regeldruk vanuit Brussel.
In Nederland wordt er op de provinciehuizen een manifest overhandigd aan provinciebestuurders die is ondertekend door alle 'trekkergroepen' van Nederland. FDF heeft inmiddels een boerenprotest in juni in Brussel aangekondigd.
Update 2-2-2024 15:22: protesten in Assen en Den Bosch
In Assen (Drenthe) is op 2 februari overdag een vergelijkbaar protest als in Arnhem georganiseerd. Zo'n veertig boeren boden daar aan de provincie dezelfde petitie (manifest) aan als in Zwolle en Arnhem. Hetzelfde gebeurde in Brabant (Den Bosch), al is men in Brabant vooral in de ban van protesten aan de grens. We spraken met Limburger Jos Coolen (pluimveehouder) die protesteerde bij de A67.