Tweede Kamer eensgezind: beoordeling natuurkwaliteit moet beter
In de motie constateren SGP, CDA en ChristenUnie onder andere dat een uniform monitoringsysteem voor Natura 2000-gebieden ontbreekt, de aanwezigheid van typische soorten verschillend wordt beoordeeld en data uit de Nationale Databank Flora en Fauna onvoldoende worden gebruikt. Ook geven de provincies onvoldoende inzicht in regionale bronnen van stikstofbelasting en de natuurkwaliteit op het moment van aanwijzen van de gebieden.
André Flach: „Ik vind het opvallend dat de Ecologische Autoriteit een onderzoek uit 2012 aanhaalt, dat teruggaat tot 1959, om verslechtering aan te tonen in het Aamsveen. Ik heb daar minister Van der Wal in het debat vorige week naar gevraagd, maar ze vond dit punt van minder belang. Maar ik, en de rest van de Tweede Kamer, hechten eraan dat er geen discussie meer is over de status van de natuurkwaliteit bij het aanwijzen van de Natura 2000-gebieden. Dit is waar de onrust door komt en dan maak je boeren echt gek.”
Navolgbaar
Gevraagd naar zijn mening over het functioneren van de Ecologische Autoriteit, zegt Flach: „Daar ga ik geen verregaande uitspraken over doen. Ik heb de Ecologische Autoriteit zelf ook nog niet gesproken. Als je echt die autoriteit wilt zijn, dan moet voor iedereen navolgbaar zijn hoe je tot de referentiesituatie komt om de huidige natuurkwaliteit mee te vergelijken. Dan heb je pas gezag. Ik vond de beantwoording van de minister op dit punt ook niet afdoende. Het feit dat dit soort artikelen (Aamsveen, red.) verschijnen is niet goed. Verder houdt de Ecologische Autoriteit de provincies wel scherp door erop te wijzen dat er grote hiaten zitten in de monitoring en ecosysteemanalyses. Voldoende reden voor een motie.”
De motie roept de regering op om op korte termijn afspraken te maken met provincies en natuurorganisaties over een volledige, adequate en eenduidige monitoring en beoordeling van de natuurkwaliteit en het onderliggende ecosysteem ten opzichte van de referentiedatum. Doordat de minister de motie niet afwees en alle partijen, op de PvdD na, de motie steunden, verwacht Flach dat die afspraken er voor april zijn. Dan staat er een nieuw debat op de agenda rondom stikstof en natuur.
Draagvlak maatregelen
Flach: „Misschien ben ik te idealistisch, maar ik ga er vanuit dat bijna iedereen voor een betere natuurkwaliteit is. Wanneer de discussie weg is over de referentiesituatie en onomstotelijk vaststaat wat die natuurkwaliteit was, zal er ook veel meer draagvlak zijn voor de maatregelen die dan nodig zijn.”