Gelderse bieten verhakseld: ‘Rooien lukte niet meer’

Maatschap Wansink in het Gelderse Laren is één van de akkerbouwers die een klein deel van zijn bieten moest laten zitten en nu heeft verhakseld. Het gaat om 0,7 hectare. „We zijn hier in december begonnen met rooien, maar toen begon het te regenen. Daardoor konden we er niet meer bij”, zegt Ruud Wansink. Het is een vrij laag perceel dat vrij laat is gezaaid. Daar kwam het extreme weer van afgelopen seizoen bij. „Dit matcht niet met kalenderlandbouw.”
De ondernemers hadden aanvankelijk de bieten eerder willen rooien, maar door de aanwijzing van de winterteelten door het ministerie van LNV werd besloten pas na 1 november te oogsten. „Vóór 1 oktober rooien was door de late zaai geen optie. Maar in oktober rooien betekende een korting op de stikstofgebruiksruimte.”
De tekst gaat verder na de tweet
Cosun Beet Company raadt aan achtergebleven bieten zoveel mogelijk vroeg kwijt te raken. Dat kan door ze alsnog te rooien en indien mogelijk nog afzet te vinden bij een veehouder, of ze naar de vergister te brengen.
Als rooien geen optie meer is, is het verstandig om de bieten met bijvoorbeeld een schijveneg kapot te maken en de resten vervolgens onder te werken. „Zo kan het verteringsproces op gang komen.” Hele bieten onderwerken raadt hij af. „Een hele biet kun je na een jaar nog wel tegenkomen in de grond.”
Vergelingsvirus
Het verwijderen van bietenresten is belangrijk in de strijd tegen het vergelingsvirus. De achtergebleven bieten(-resten) kunnen weer uitlopen en kunnen daarmee een vroege bron voor het verspreiden van het vergelingsvirus zijn.
Het teeltvoorschrift ‘vergelingsziekte in bieten’ is vorig jaar aangepast. De datum waarop de bietenvoorraad met bladvorming uit de vorige oogst met zijn opgeruimd, is vervroegd naar 15 maart. Daarnaast is vorig jaar de verplichte bestrijding van bietenopslag op het perceel ingevoerd: opslag moet voor 15 april zijn verwijderd. Het teeltvoorschrift moet voorkomen dat het bietenvergelingsvirus kan overwinteren en de nieuwe bietenteelt via bladluizen kan besmetten.
'Wel zes keer geprobeerd'
Als gevolg van de extreme weersomstandigheden afgelopen zomer en najaar konden niet alle bieten worden gerooid. Volgens Huijsmans gaat het vooral om delen van percelen. Hoekjes waar de rooiers door de vele regen niet meer bij konden. „Sommige telers hebben wel zes keer geprobeerd om alle bieten uit de grond te krijgen. Met allerlei creatieve manieren is het geprobeerd, maar helaas is het niet overal gelukt.”