Goudjakhals valt schaap aan in Overijssel: hoe gevaarlijk is deze jakhals?
Een goudjakhals zit qua uiterlijk tussen een wolf en een vos in. Dit zoogdier is nog niet vaak waargenomen in Nederland. Dit is zelfs de eerste keer dat er bewijs is dat de goudjakhals in Overijssel is geweest. Dat blijkt uit DNA-onderzoek.
Hoe gevaarlijk is de goudjakhals?
„Het is een dier dat zich niet snel laat zien. De goudjakhals is vreselijk schuw en daarom ook niet gevaarlijk”, zegt ecoloog Mark Zekhuis over de deze zeldzame jakhals tegen RTV Oost. Ook BIJ12 schrijft dat het beestje niet vaak op wildcamera's te zien is en daarbuiten vrij onzichtbaar is vanwege zijn schuwe karakter.
Het is dan ook vrij uitzonderlijk dat een goudjakhals een schaap heeft aangevallen, omdat dit zoogdier een alleseter is. Het is geen echte jager, in tegenstelling tot een vleeseter zoals de wolf. „Hij heeft een puntige kop en houdt van muizen. Door de spitse snuit kan hij ze goed vangen. Het is een aaseter, hij houdt van fruit en scharrelt ook in afval”, zegt ecoloog Zekhuis.
Waarom valt deze jakhals een schaap aan?
Waarschijnlijk omdat het een jong dier was dat aan het zwerven was en echt honger had, denkt Zekhuis. „De goudjakhals is maar 15 kilo. Hij brengt zichzelf bij zo'n aanval in gevaar, want een schaap is eigenlijk te groot voor de goudjakhals."
Bescherming van schapen en geiten
Toch is het verstandig om vooral schapen en geiten te beschermen tegen de goudjakhals, schrijft BIJ12. Dat kan bijvoorbeeld door het vee in de nacht binnen te houden. Of door wolfwerende maatregelen te nemen.
Video over de goudjakhals uit 2019
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: BIJ12, RTV Oost