CDA stelt vragen over invloed Gelderse politiek op agrarische regelgeving

Als aanleiding voor het stellen van de vragen noemt Tolkamp de geluiden die hij hoort wanneer hij boeren spreekt. „Uit de gesprekken met de boeren die ik heb, blijkt de onderliggende reden om deel te nemen aan deze demonstratie vaak de onzekerheid over het eigen voortbestaan en verwarring, omdat wetgeving nogal eens tegenstrijdig is aan het gevoel”, aldus Tolkamp.
Gevolgen Gelderse pilotprojecten
Tolkamp wil onder meer van GS weten of het opschuiven op Europese niveau van de 4 procent braak, nadelig kan uitwerken voor de Nederlandse lobby voor Renure - kunstmestvervangers, red. En dus voor de pilotprojecten in Gelderland. Het Statenlid wil ook graag van GS weten hoe groot de kans is, als het NPLG niet van de grond komt dat de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld door het MOB, juridisch wordt verplicht om deze doelen met generiek beleid te behalen.
Gebaseerd op emotie
De vragen die het CDA aan het provinciebestuur heeft gesteld, hebben dan ook als doel om enerzijds te reflecteren op de effecten van wetgeving en anderzijds in kaart te brengen wat de gevolgen zouden zijn als de wensen van demonstrerende boeren zouden worden uitgevoerd. Tolkamp: „In deze discussie zijn veel argumenten gebaseerd op emotie. Als overheid moeten we echter laten zien dat we de discussie voeren op basis van inhoud en feiten.”

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Bram Teeuwsen