Gelderland stopt met verkoop boerderij Doornspijk vanwege twijfels over proces
Gelderland weet namelijk niet helemaal zeker of aan enkele voorwaarden zijn voldaan die van belang zijn voor een goede verkoop. Zo'n proces moet op een objectieve, toetsbare en redelijke wijze plaatsvinden. Daarover is geen twijfel bij de wensen en eisen uit de verkoopbrochure.
Wel is Gelderland bij nader inzien huiverig of het selectieproces toetsbaar is verlopen. De provincie is namelijk van mening dat de eisen en wensen op onderdelen te algemeen zijn omschreven. Sommigen eisen zijn voor meerdere uitleg vatbaar en dat kan niet. Hierdoor was het voor inschrijvers onvoldoende kenbaar op welke wijze de voorstellen zouden worden beoordeeld en welke keuzes de provincie zou maken om te komen tot de selectie van voorkeurskandidaten. Gelderland concludeert dat daardoor de onderbouwing van de beoordelingscriteria en daarmee het selectieproces onvoldoende toetsbaar is.
Juridisch proces
Het provinciebestuur verwacht dat een rechter de toetsbaarheid als onvoldoende kan aanmerken, mocht er een zaak volgen. „We willen voorkomen dat we in een langdurig juridisch proces terecht komen en we gedurende die tijd niet tot verkoop kunnen overgaan. Daarom hebben we besloten het verkoopproces af te breken. Om onze provinciale doelen te realiseren, starten we een nieuw verkoopproces. In dit verkoopproces nemen we de beoordelingscriteria op een toetsbare manier op in de nieuwe verkoopbrochure”, schrijft GS in een brief aan Provinciale Staten.
Alle 14 geïnteresseerden zijn geïnformeerd dat het verkoopproces wordt afgebroken. Gelderland verwacht rond de zomer in de herkansing te kunnen met de verkoop en ontwikkelt daarvoor een nieuwe verkoopbrochure. De komende maanden zal het afgebroken verkoopproces geëvalueerd worden binnen het provinciehuis.
Doelen behalen
De provincie kocht eind 2021 kocht eind 2021 een biologisch melkveebedrijf met 197 hectare grond aan, waarvan 171 hectare SKAL (biologisch) gecertificeerd is. De provincie zette deze vervolgens in de verkoop om zo provinciale stikstofdoelen te kunnen behalen en grond aan te kunnen bieden voor een extensievere bedrijfsvoering.
In totaal meldden zich 14 gegadigden die interesse hadden in de boerderij. De voorkeur van het college van Gedeputeerde Staten (GS) ging in november uit naar een biologische boer uit de omgeving. Deze wilde op zijn huidige locatie stoppen en op de locatie in Doornspijk zijn bedrijf voortzetten. Dat leidde tot teleurstelling bij een andere gegadigde en tot kritiek van een Statenlid, die vragen stelde aan het provinciebestuur. Een definitief besluit over de verkoop was nog niet genomen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Provincie Gelderland
Bron: Provincie Gelderland