Demodag ‘Met klei naar klimaatrobuuste landbouwgrond’ in Eibergen

Wat kunnen boeren en overheden in de kwetsbare zandgebieden doen om de bodem beter bestand te maken tegen droogte? En hoe kunnen ze tegelijk de doelen halen op het gebied van klimaat en waterkwaliteit? Hoe helpt het aanbrengen van een laagje klei daarbij? Die vragen staan centraal in het project LIFE CO2Sand, dat op de demodag in Eibergen centraal staat.
Water- en bodemsysteem
„We bekijken de bodem van een eerder behandeld perceel en we geven een demonstratie van het aanbrengen van klei”, aldus Leon Claassen, projectleider LIFE CO2SAND over de demodag op 14 maart. De aanwezigen worden bijgepraat over het ‘klei in zand’-principe en er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen daarover. Er wordt in dit gebied door lokale belanghebbenden en overheden gewerkt aan het water- en bodemsysteem, zo melden de initiatiefnemers achter het project. „Het perceel van landbouwbedrijf Stokkers ligt in een grondwaterbeschermingsgebied van Vitens, waardoor werken aan de bodem extra belangrijk is.”
Gedeputeerden aanwezig
Van 14.00 tot 15.00 uur is er gelegenheid om over het thema in gesprek te gaan met de aanwezige beleidsmakers en bestuurders. Tijdens dit eerste uur zijn met Harold Zoet en Ans Mol ook twee gedeputeerden van de provincie Gelderland aanwezig. „Ook vanuit LNV en handhaving mestbeleid is interesse”, vertelt projectleider Leon Claassen. „Dat is in dit gebied relevant, omdat er wordt gewerkt aan het maken van een bodemverbeteraar met mest, maaisel en klei. De regelgeving zit nu nog in de weg, omdat opmengen en rijpen in het veld tot een mooi product in de mestboekhouding wordt gezien als totale mengsel mest. Dit is een van de onderwerpen die we gaan aankaarten.”
Maaisel een afvalstof
Ook ter sprake komt dat het maaisel dat door de gemeente wordt aangevoerd niet zomaar een grondstof is, maar vaak een afvalstof die men niet mag bewerken. Claassen opnieuw: „In dit gebied zijn juist hele mooie bodemverbeteraars gemaakt die het organische stofgehalte in de bodem hebben verhoogd. Er is een speciale mengmachine ontwikkeld die wordt gedemonstreerd. Men wil in dit gebied het liefst af van inputs zoals kunstmest die juist zorgen voor afbraak van organische stof.”
Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden voor de demodag.
LIFE CO2SAND op vijf demovelden
Met het project LIFE CO2SAND brengen Rijkswaterstaat en provincie Gelderland vraag en aanbod van klei bij elkaar. In samenwerking met boeren en grondeigenaren wordt het ‘klei-in-zand’-principe toegepast op vijf demovelden. Het lutumgehalte in zandgrond wordt op 8 procent gebracht met beschikbare klei zodat de landbouwgrond veerkrachtiger en vruchtbaarder wordt. De kleideeltjes zorgen ervoor dat de bodem meer water, organische stof en mineralen kan vasthouden. Daardoor is minder beregening nodig en de bodem slaat meer CO2 op.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Waterschap Rijn IJssel