Gelderland wil vanaf mei probleemwolf kunnen afschieten
Het college van Gedeputeerde Staten (GS) presenteerde in november van het vorige jaar een nieuw wolvenplan. Daarin staan dat Gelderland sneller wil toewerken naar beheer bij overlast. Als een wolf twee keer een beschermde kudde met weidedieren aanvalt, dan moet het roofdier afgeschoten kunnen worden. De provincie wil daar dit voorjaar al mee starten.
Wanneer is er sprake van een probleemwolf?
Oppositiepartijen zijn kritisch op die maatregel, want hoe kun je nou vaststellen dat het twee keer dezelfde wolf is die een kudde aanvalt? Volt pleit ervoor om elke wolf te zenderen en Partij voor de Dieren vindt dat er eerst DNA-onderzoek naar de indentiteit plaats moet vinden. Daarmee willen de partijen voorkomen dat wolven onnodig gedood worden. Dit is het geval wanneer de verkeerde wolf is afgeschoten, die dus niet twee keer een kudde heeft aangevallen.
De Faunabeheereenheid Gelderland stelt op dit moment een protocol op, zodat het eventuele beheer op een 'zorgvuldige wijze' gebeurt. In deze richtlijnen moet staan wanneer er ingegrepen gaat worden en op welke manier. Om te bepalen wat een probleemwolf is, wordt een speciaal team opgeleid. Hiervoor wordt ook advies ingewonnen bij wolvendeskundigen, legt de BBB-bestuurder uit.
Het zenderen van wolven en DNA-onderzoek ziet Zoet niet zitten binnen de huidige wet- en regelgeving. Dit is volgens hem ingewikkeld en kost te veel tijd. Als zo'n onderzoek lang duurt, worden dierhouders ook niet gemotiveerd om preventieve maatregelen te nemen, motiveert hij. Over het identificeren van een probleemwolf zijn de Staten nog niet uitgsproken. Volt zal daar binnenkort op terugkomen met een voorstel tijdens de Statenvergadering op 6 maart.
Juridisch
Of het plan om wolven af te kunnen schieten wel mag, is onduidelijk. Het roofdier is nog steeds een strikt beschermde diersoort en mag daarom alleen afgeschoten worden als het een gevaar is voor de mens. De Europese Commissie wil deze status wel gaan afzwakken, maar dit kan nog even gaan duren.
Tot die tijd blijft het dier strikt beschermd en kan het besluit bij de rechter aangevochten worden. Zoet gaf eerder tijdens een debat al aan dat hij verwacht dat er rechtszaken zullen volgen, maar dat hij het beheerbeleid uit het nieuwe wolvenplan tot aan de rechter juridisch kan onderbouwen.
Dat onderbouwen van de maatregel deed Gelderland eerder niet goed genoeg bij het verlenen van een ontheffing om de wolf te verjagen met een paintballgeweer op de Veluwe. De Faunabescherming vocht de maatregel meerdere malen aan bij de rechter en kreeg toen telkens gelijk. Eind januari kreeg de provincie wel groen licht, maar toen besloot het om af te zien van deze ontheffing omdat er geen waarnemingen waren.
Subsidie
Naast het beheer wil de provincie dierhouders stimuleren om wolfwerende rasters aan te schaffen. Gelderland stelt daarom tot 2025 elk jaar een miljoen euro beschikbaar. Deze subsidieregeling gaat in april van dit jaar open en geldt voor alle dierhouders uit de provincie. Op dit moment kunnen alleen dierhouders op de Veluwe en in gebieden waar een wovlenaanval is geweest, gebruikmaken van de subsidie voor de rasters. Provinciale Staten moeten nog wel goedkeuring geven voor het beschikbaar stellen van het bedrag.
Mocht de miljoen euro ontoereikend zijn en er dus meer animo zijn, dan komt Zoet terug naar de Staten om meer budget te vragen, zegde hij toe tijdens het debat.
Aantal aanvallen
Zoet hoopt snel te kunnen starten met het nieuwe wolvenplan, want de wolf blijft toeslaan. Waar er in 2018 nog 13 gedode dieren waren, steeg dit aantal in 2023 naar 300. In januari en februari zijn er al 240 dieren gedood door de wolf. „Ik weet niet waar het dit jaar naartoe gaat, maar we zitten al bijna op het aantal van vorig jaar. En dan is dit jaar nog maar twee maanden bezig", duidt Zoet de cijfers.