Een dierwaardig bestaan? Er komt nog veel meer bij kijken
De Partij voor de Dieren opperde in 2021 dat er meer ruimte per dier moest komen en dat er een verbod zou moeten komen op bepaalde ingrepen, zoals staarten couperen of snavels knippen. Hoe moet dit worden toegepast in de praktijk?
Ander stalstysteem
RTV Oost sprak met een aantal boeren uit de regio. Ze geven aan dat het goed is om het te hebben over verbeteringen, maar vertellen ook dat er meer kosten gemaakt worden die op het bordje van de boer terecht komen. Bovendien komt er een heel ander stalsysteem bij kijken, zegt melkveehouder Herman van Dijk. „Ik vind het goed om over dierenwelzijn te praten, maar dan wel sturen op doelen en niet met middelen of verplichtingen”, zegt Van Dijk.
„Stel dat ik de kalveren bij de koeien moet laten lopen. Dat betekent een heel ander stalsysteem. Of dat koeien hun hoorns moeten houden, hoe gaat dat in de huidige stallen? En een stier bij de koeien, dat is ook gevaarlijk voor de boer en boerin. Ik wil dat niet.”
Vergunning en financiering
Daar komt nog bij dat boeren een vergunning of financiering moeten regelen voor het ombouwen. Dat duurt heel lang, weet ook varkenshouder Ruth van der Haar. „Het niveau van dierenwelzijn ten opzichte van bijvoorbeeld Spanje is hier al hoog. Zorg voor een Europees gelijk speelveld, anders worden onze producten niet meer verkocht, omdat elders minder eisen zijn en het vlees dus goedkoper is.”
Hou ook rekening met ...
Het klinkt vaak makkelijker dan het is, zoals de kippen naar buiten laten voor meer dierenwelzijn. „Maar dan heb je wel meer milieubelasting in de vorm van stikstof”, zegt pluimveehouder Hendriëtte Bouma. En die staarten niet meer couperen? Van der Haar: „Als je staarten niet inkort heb je kans op meer dierziektes. In bepaalde concepten gaat het wel goed, maar ook niet altijd. Wij willen van alles, maar in de praktijk is het lastig om overal een 10 te halen.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: RTV Oost