Stikstofminister Van der Wal spreekt zich als Kamerlid uit tegen natuurherstelwet
Laura Bromet van GroenLinks/PvdA vroeg dinsdagmiddag een hoofdelijke stemming aan over de motie van BBB en NSC die het kabinet oproept om in april bij de Europese Raad van Ministers tegen de Natuurherstelverordening te stemmen. Bromet was benieuwd of bewindspersonen die nu ook Kamerlid zijn, zoals Van der Wal, voor of tegen zouden stemmen.
Net als de rest van haar VVD-fractie stemde Van der Wal tegen. Dat kan bijzonder genoemd worden, want als minister heeft ze meermaals laten weten voor de afgezwakte Europese natuurwet te zijn. Volgens de minister is deze in ons land nodig voor natuurherstel, om het land van het stikstofslot af te halen en de biodiversiteit te bevorderen.
Ontraden
Een kleine week geleden ontraadde Van der Wal als minister de motie dan ook, omdat er nog geen inhoudelijk debat over was gevoerd. Het verzoek van BBB en NSC kwam volgens haar dan ook te vroeg, en andere Kamerleden waren het met haar eens.
Stuk eerder naar Kamer
De motie werd door Caroline van der Plas (BBB) en Rosanne Hertzberger (NSC) ingediend tijdens een interpellatiedebat over de impactanalyse van de Europese Natuurherstelverordening op donderdag 29 februari. Dit debat ging niet over de inhoud van het rapport, maar over de informatievoorzienining richting de Kamer. BBB is van mening dat de minister deze impactanalyse begin februari al naar de Kamer had kunnen sturen, omdat het rapport 30 januari al was opgeleverd. Andere partijen, zoals NSC en PVV, sloten zich daarbij aan.
Van der Wal gaf de Kamer gelijk dat het rapport op 30 januari is opgeleverd, maar dat ze het daarna nog ambtelijk en met andere departementen moest bespreken. Omdat de impactanalyses over meerdere onderwerpen, zoals water, gaat, moest het rapport ook met andere departementen zoals het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat besproken worden.
Zorgvuldigheid
In het kader van een 'goed en zorgvuldig bestuur' stelde de minister daarom voor om de impactanalyse met een kabinetsreactie naar de Kamer sturen. BBB vroeg op 26 februari om het rapport naar de Kamer te sturen. De minister wilde daarom tot afgelopen vrijdag 1 maart wachten tot het stuk was besproken in de ministerraad. Vrijdagmiddag stuurde Van der Wal het stuk naar de Kamer, inclusief een kabinetseractie.
Debat
Van der Plas wil binnen een week een reactie van het kabinet over de uitvoering van de motie. Binnenkort zal er ook nog een inhoudelijk debat zijn over de impact en gevolgen van de Europese Natuurherstelverordening.
Laura Bromet (GroenLinks/PvdA) steunde de debataanvraag van Thom van Campen (VVD), maar ze vindt dat de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient: „Tweederde van de Kamer vindt dat de minister tegen de natuurherstelverordening moet stemmen. Het debat is daarom mosterd na de maaltijd."
Niet eerste keer
Het is niet de eerste keer dat een minister, die tegelijkertijd ook Kamerlid is, iets doet wat niet in lijn is met het standpunt van het kabinet. In een debat over de kabinetsformatie diende VVD-fractievoorzitter en justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius samen met BBB, NSC en PVV een motie in die het kabinet en de Eerste Kamer opriepen om de behandeling van de spreidingswet te stoppen, terwijl het kabinet, met VVD-staatssecretaris en Kamerlid Eric van der Burg voorop, snakte naar het gebruik van de spreidingswet waarmee het Rijk de spreiding van asielzoekers over het land kan regelen.