Pannenkoeken-met-spek-dag bij varkenshouderij Brummelhuis
De leerlingen van groep 5/6 van De Driesprong leerden tijdens de deze dag waar voedsel vandaan komt. De melk, eieren, granen en vlees voor de pannenkoeken met spek worden allemaal geproduceerd door boeren uit hun eigen buurt. De kinderen kregen ook uitleg over het spek van Nederlandse varkens.
Met elkaar verbonden
De leerlingen leerden ook dat planten, dieren en fabrikanten als suiker- en stroopfabrieken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Varkens eten resten uit de suiker-, zuivel- en meelindustrie, zoals bietenpulp, wei en tarwegries. Boeren betalen voor deze reststromen en daarmee wordt verspilling van voedselresten voorkomen.
De kinderen kregen ook allerlei informatie ook over de varkenshouderij van de familie Brummelhuis. Dit bedrijf wordt gerund door drie generaties.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Fokbedrijf Brummelhuis