Gelderland wil betere preventie en op termijn populatiebeer wolf
GS van Gelderland stelden op woensdag 6 maart tijdens de Statenvergadering het nieuwe voorgenomen wolvenbeleid voor aan Provinciale Staten. Als voorbereiding op de bespreking van het beleid bezochten Statenleden onder andere een schapenhouder en spraken met de Gelderse Wolvencommissie. Gelderland meldt de eerste provincie te zijn die zelfstandig beleid opstelt om probleemwolven beter aan te pakken.
Motie probleemwolven opnieuw
Tijdens de Statenvergadering werden vier moties ingediend. Drie haalden het niet: één motie wordt bij de volgende vergadering weer in stemming gebracht. De motie zou het provinciebestuur oproepen om zo snel mogelijk te starten met het beheren van probleemwolven en actief te lobbyen om de beschermde status omlaag te krijgen. Bij een hoofdelijke stemming kreeg die motie evenveel stemmen voor als tegen.
Faunabeheerplan wolf
Nu de consultatie afgerond is, gaat Gelderland verder met het uitrollen van nieuw beleid. De provincie is met de faunabeheereenheid in overleg over de uitvoering van het praktisch beheer van probleemwolven. Als dit faunabeheerplan er ligt, wil de provincie zorgen dat er een vergunning komt voor héél Gelderland, om probleemwolven aan te pakken. Als er zich in de tussentijd incidenten voordoen, dan zal de provincie voor die individuele gevallen een vergunning voor wolfwerende maatregelen afgeven.
Subsidie wolfwerende maatregelen
Half april wordt de subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen verbreed naar héél Gelderland en alle houders van weidedieren. Binnenkort nemen Provinciale Staten een besluit over het voorstel om 3 miljoen euro extra uit te trekken voor de dekking van extra kosten van de verruimde subsidieregeling. De provincie en gemeenten gaan door met het voorlichten en ondersteunen van inwoners en dierhouders, zo stelt Gelderland.
Lobby lagere beschermde status
Het Gelders bestuur lobbyt naar eigen zeggen al langer om de beschermde status van de wolf omlaag te krijgen. Het college stuurde vorige week eerder al een brief naar minister Van der Wal en Adema. Om de zorgen van inwoners over te brengen en ze op te roepen om werk te maken van een lagere beschermde status van de wolf. Op 2 april zal gedeputeerde Zoet met een Gelderse vertegenwoordiging een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer.
Tekst: Erik Kruissebrink
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief