Han te Ronde (77) uit Wageningen kan niet wachten op zijn asperges: 'Ik wil het naturel'
„Ik heb een klein areaal waar ik de asperges verzorg voor Wageningen, Bennekom en de omgeving daarvan”, vertelt te Ronde, die het vooral hobbymatig doet omdat hij met pensioen is. „Het is ongeveer 7500 vierkante meter met groene en witte asperges. Ik zit op de Wageningse Eng. Daar is het redelijk hoog en droog, dus het gaat redelijk goed met de asperges.”
Biologische asperges van Han te Ronde
Waar in Noord-Limburg afgelopen weekend het aspergeseizoen is afgetrapt, heeft te Ronde nog even geduld nodig. „We zijn in gespannen afwachting tot ze komen", zegt de eigenaar van landbouwbedrijf De Oude Ronde. „Ze zijn onderweg, maar het gaat langzaam. Ik werk bijvoorbeeld niet met allerlei verwarmingssystemen. Ik wil het naturel. Ze zijn geplant in de koude grond en ik gebruik alleen zwart-wit plastic. Sommige telers hebben allerlei systemen waardoor ze vroeg asperges hebben. Dan kunnen ze natuurlijk ook de dubbele prijs vragen.”
Te Ronde heeft gecertificeerde biologische asperges. „Een bewuste keuze uit principe ja. Het liefst zou ik de hele Wageningse Eng gifvrij hebben, omdat het niet nodig is in mijn ogen. Dagelijks tonen tig bedrijven aan dat dit mogelijk is en ik merk dat de consument ook wel heel welwillend is om daarvoor te betalen.”
Vogeltjes fluiten
Binnenkort staan de hulplieden alweer klaar om samen met te Ronde in alle vroegte te gaan steken. „Heerlijk, als de vogeltjes nog fluiten. Met een lekker lenteweertje. Dat is toch mooi? Ik kijk er heel erg naar uit.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief