Akkerbouwer Meijerink tevreden over paasvuur Collendoorn: 'Hoop dat deze traditie nog jaren blijft bestaan'

Akkerbouwer Wim Meijerink zit in de organisatie namens Plaatselijk Belang Collendoorn. Hij blikt tevreden terug. „Overdag regende het nog licht, maar ‘s avonds was het prachtig weer. Het zonnetje kwam er zelfs nog door. De straten stond weer vol met auto’s.”
De organisatie is zeer tevreden met het aantal bezoekers. Meijerink ziet daar geen trend in. De animo is echt weersafhankelijk. „Bij slecht weer hebben we ook weleens 200 mensen gehad. Het verschilt van jaar tot jaar. Dit jaar was er een mooie opkomst van zowel jong als oud.”
Het aansteken van het vuur wordt elk jaar gedaan door iemand die een bijzondere prestatie heeft geleverd. Dit jaar was het de beurt aan Marry Pullen en Ina Waterink, omdat zij afscheid nemen van het bestuur van de dorpsbelangenorganisatie. „Als dank voor hun jarenlange inzet voor Collendoorn”, vertelt Meijerink.
Bouw
Het paasvuur in Collendoorn werd dit jaar voor de 38e keer aangestoken op het maisland van loonbedrijf Bouwhuis. Dat is een bewust keuze. „Ik teel zelf bieten en aardappelen. Die moeten na de oogst gezeefd worden. Het kan zijn dat er dan houtafval meegaat in het eindproduct. Dat is de reden dat we de bult altijd op maisland bouwen. Bij mais heb je daar geen problemen mee.”
In de bouw van zo’n paasvuur gaat veel tijd zitten. Zo werden er meerder inzameldagen georganiseerd waarbij inwoners hun snoeiafval konden brengen. Onder andere boeren uit de regio helpen met het stapelen, het opduwen en het opruimen. „We doen het hier altijd voor en met elkaar”, zegt Meijerink trots.
Strengere regels
Dat een paasvuur nog jaren doorgaat, is zeker niet vanzelfsprekend. Waar je jaren geleden nog bij bijna elke boer wel een ‘boeske miete’ zag branden, is dat tegenwoordig alleen nog voorbehouden aan organisaties. Vanwege strengere milieuregels komt er veel meer administratie kijken bij het doen van een vergunningaanvraag. Dat is de reden dat steeds meer organisatoren de handdoek in de ring gooien.
De paasvuren zijn vooral populair in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Elke gemeente mag zijn eigen regels opstellen. Over het algemeen is het zo dat het vlakbij een Natura 2000-gebied niet mogelijk is om een paasvuur te ontsteken. In Gelderland, Overijssel en Groningen is een stikstofberekening van Aerius nodig om aan te tonen dat er geen stikstof op de beschermde natuur neerslaat. In Drenthe is dit niet altijd nodig, als een paasvuur vanaf 1994 (het jaar van de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden, red.) al op dezelfde plek wordt aangestoken en even groot is als destijds.
Stokje overdragen
In Collendoorn zit het paasvuur ver genoeg af van een Natura 2000-gebied. De organisatie hoeft daarom geen stikstofberekening te laten maken. Meijerink verwacht daarom dat het traditionele paasvuur nog jaren georganiseerd gaat worden. „De kinderen en de jeugd komen massaal opdagen en zijn altijd enthousiast. Zo vangen kinderen de vonken op en gooien ze takjes op het vuur. Voor de oudere jeugd zetten we er ook altijd een tent met muziek bij. Dat wordt erg gewaardeerd. We hopen dat de ouders met kinderen enthousiast blijven komen, zodat de jeugd de organisatie over in de toekomst het stokje over blijft nemen en deze traditie nog jaren blijft bestaan.”
Weer
Iets waar de organisatie niet op kan anticiperen, is het weer. „Als het voorafgaand aan Pasen te droog is, dan volgt er vaak een stookverbod. We moeten dan al het hout laten versnipperen en dat kost behoorlijk veel geld. Dat moeten we niet te vaak hebben. We houden er als organisatie rekening mee dat het eens in de vijf jaar niet door kan gaan. Hopelijk kan het daarbij blijven”, aldus Meijerink, waarna hij toevoegt: „Het mooiste is dat we dit natuurlijk nooit meer hoeven te doen!”