Subsidie wolfwerende rasters voor alle veehouders uit Gelderland beschikbaar
Provincie Gelderland stelt de komende 3 jaar in totaal drie miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe regeling. De subsidie is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het nemen van preventieve maatregelen in de vorm van wolfwerende rasters. Het maximale subsidiebedrag per individuele aanvraag is 20.000 euro.
De subsidie is voor het beschermen van buiten verblijvende runderen, schapen, geiten, varkens, paarden, ezels, pony’s, lama’s, alpaca’s, damherten en edelherten.
Aanvragen vanaf 11 april
De subsidie is vanaf 11 april 2024 aan te vragen via de regeling ’Voorkomen van schade door wolven’. Op deze pagina staan alle subsidievoorwaarden. Ook staan er factsheets met rekenvoorbeelden per diersoort of een combinatie van diersoorten, zodat u snel kunt zien hoe hoog de subsidie zal zijn.
Veehouders die voor de opening van de regeling op 11 april investeringen voor een wolfwerend raster hebben gedaan, en op dat moment niet in aanmerking kwamen voor een regeling, kunnen deze met terugwerkende kracht indienen. Het is nu ook mogelijk om voorafgaand aan de aanschaf van wolfwerende maatregelen subsidie aan te vragen. De maatregelen moeten wel binnen 3 maanden zijn uitgevoerd.
Huidige regeling vervalt
De nieuwe regeling is een uitbreiding van de subsidie voor schapen- en geitenhouders binnen aangewezen leefgebied van de wolf. Voor gevallen daarbuiten was er een calamiteitenregeling, waarbij schapen- en geitenhouders subsidie aan konden vragen voor wolfwerende rasters wanneer er in één week 2 aanvallen binnen één gemeente (of aangrenzende gemeente) waren. Met ingang van de nieuwe brede subsidieregeling op 11 april 2024 vervallen die 2 regelingen.
'Doorpakken met beheer wolf'
In de Statenvergadering van 6 maart 2024 kreeg de motie ‘Doorpakken op vermindering beschermde status wolf’ van de VVD, BBB, JA21, 50Plus, PVV en FvD evenveel stemmen voor als tegen. Daarom stemden de Statenleden woensdag 10 april opnieuw over de motie. Met 28 stemmen voor (26 tegen, 1 afwezig) is de motie met een nipte meerderheid aangenomen.
In de motie roepen ze het provinciebestuur op om zo snel mogelijk over te gaan tot het verjagen of doden van probleemwolven en om actief bij het Rijk en in Europa om de beschermde status omlaag te krijgen. De motie is een steun in de rug van het college van Gedeputeerde Staten. Harold Zoet gaf eerder tijdens het debat al aan dat hij nog dit jaar over tot beheer wil gaan.
Of dit daadwerkelijk mogelijk is, is de vraag. De wolf heeft nog steeds de hoogte beschermingsstatus in Europa en beheer mag alleen in uitzonderlijke gevallen. De Europese Commissie werkt aan een voorstel om deze status af te zwakken, maar het is niet de verwachting dat dit voor de zomer al zal gaan gelden.