Over LNAGRO
Wij weten wat er speelt in het buitengebied
In het buitengebied doen zich versneld verschillende ontwikkelingen voor zoals: vrijkomende agrarische bebouwing, digitalisering, de nieuwe Omgevingswet, energietransitie, stoppende agrariërs, vergrijzing, de asbestproblematiek, natuurontwikkeling, ondermijning etc.
Deze ontwikkelingen hebben allemaal hun eigen invloed op het buitengebied en de woon- en werksituatie van de erfeigenaren, maar kunnen niet los gezien worden van elkaar. Op elk erf spelen wel één of meer van die onderwerpen tegelijk.
Geen enkele locatie en bewoner is gelijk
Iedere bewoner/ondernemer heeft zijn eigen vragen op het gebied van energiebesparing, zonnepanelen (SDE), leegstaande gebouwen, functieverandering, asbest, sloop, verbouw, nieuwbouw, woningsplitsing etc.
En het kan veel verschil maken in welke gemeente men woont. Elke gemeente heeft haar eigen “spelregels” vastgelegd in haar eigen bestemmingsplan en beleidsnota’s.
Het komt dus aan op maatwerk op zowel persoonlijk – als locatieniveau. Maatwerk is alleen maar mogelijk wanneer de specifieke situatie op alle aspecten integraal beoordeeld en besproken kan worden.
Maatwerk door LNAGRO
Wij leveren maatwerk vanuit onze eigen achtergrond en meer dan 40 jaar ervaring. Deze ervaring is de afgelopen jaren nog extra versterkt door het voeren van meer dan 850 keukentafelgesprekken met agrarische ondernemers, particulieren en gestopte ondernemers in het buitengebied van verschillende gemeenten in de Achterhoek. Deze gesprekken voerden wij uit in opdracht van de Regio Achterhoek binnen het project van de Stichting Asbesttrein (inmiddels Stichting Ruimtevitaal).
Wij weten daarom wat er speelt in het buitengebied. We kennen de verschillen tussen de diverse gemeenten en zoeken/vinden samen met de erfeigenaren de meest handige weg om hun wensen en ideeën te kunnen realiseren. Samen met de erfeigenaar werken we aan een toekomstbestendige locatie in het buitengebied.
Internet of Agriculture
Een ontwikkeling die de laatste jaren zijn opgang maakt in de agrarische sector is het Internet of Things. Allerlei apparatuur wordt aangesloten op internet. Producten, dingen, dieren, mensen… Alle informatie die daarbij vrijkomt wordt opgeslagen in databases en de rekenkracht van computers maakt het mogelijk dat er verbanden gelegd kunnen worden die in het verleden niet zichtbaar waren.
LNAGRO is in juli 2019 gestart als adviespartner binnen het Interreg-project Internet of Agriculture (IoA). Dit 3 jaar durende project zorgt voor vernieuwende producten in de agrarische sector op basis van Internet of Things-oplossingen. Daarvoor werken Duitse en Nederlandse technische bedrijven samen om de nieuwe business grensoverschrijdend te ontwikkelen.
Als praktische adviseurs, geworteld in de agrarische sector en met de beide benen in het buitengebied, slaan wij de brug tussen de agrarische praktijk en de technische bedrijven. Wij adviseren hen over de toepasbaarheid van hun ideeën en producten en kijken daarbij ook of deze breed ingezet kunnen worden binnen andere sectoren.
Met stichting Ruimtevitaal werken aan een vitaal buitengebied
Naast het werken aan toekomstbestendigheid op erfniveau zijn wij binnen de Stichting Ruimtevitaal Regisseurs op grotere schaal betrokken bij het investeren in het ontwikkelen van een aantrekkelijk en kansrijk buitengebied in de Achterhoek. De stichting Ruimtevitaal Regisseurs, voormalig stichting Asbesttrein, is de drijvende kracht achter het nieuwe brede project ‘Werken aan toekomstgerichte erven Achterhoek’ (WATEA) dat in 2021 in een viertal Achterhoekse gemeenten van start gaat.